Navya, Keolis

Noordelijke provincies en Arriva starten proeven met autonoom vervoer

Bron: Keolis UK

Friesland, Groningen en Drenthe gaan de komende jaren samen met vervoerder Arriva proeven starten met zelfrijdend vervoer. De partijen hebben daarvoor een intentieverklaring getekend. De provincie Friesland steekt een ton in de proeven. De andere provincies moeten daar nog over beslissen.

De provincies hopen dat autonoom vervoer helpt om hun gebieden bereikbaar te houden. Met name op het platteland ligt er volgens hen ‘een uitdaging om het openbaar vervoer in stand te houden’. De overheden verwachten dat zelfrijdende mobiliteit in de krimpgebieden zorgt voor meer ‘kostenefficiĆ«ntie en de reductie van CO2’. Daarnaast kan autonoom vervoer volgens de provincies in de toekomst een aanvulling zijn op huidige first-and-last-mile concepten zoals Belbus, Buurtbus en Opstapper.

Een proef met autonoom openbaar vervoer per bus of auto kan alleen worden uitgevoerd wanneer de vervoerder daarvoor een ontheffing heeft gekregen. De desbetreffende concessieverleners provincie Friesland en OV-bureau Groningen-Drenthe zijn bevoegd om deze ontheffingen te verstrekken.

Projecten

In de drie provincies zijn een aantal projecten benoemd waar een proef met een zelfrijdend voertuig kan worden gereden. De provincies sluiten per pilot een aparte overeenkomst af met Arriva, waarin de diensten van de vervoerder en de looptijd van de pilot worden vastgelegd.

De Leeuwarder Courant meldt dat de proeven duidelijk moeten maken in hoeverre zelfrijdende voertuigen gecombineerd kunnen worden met openbaar vervoer en wat de kosten daarvan zijn. Ook zal het duidelijk worden of het nodig is om de infrastructuur aan te passen. Het is nog onbekend wanneer de proeven precies starten starten.

Als de proeven succesvol verlopen, dan geeft dit de provincies de mogelijkheid om haltes naar provinciale wegen te verplaatsen, waardoor bussen minder afslagen hoeven te nemen naar dorpen. Het doel is dat de rit in een streekbus aantrekkelijker wordt voor passagiers, omdat de reistijd hiermee korter wordt.

Testregio autonoom vervoer

De provincies Groningen, Friesland en Drenthe willen van Noord-Nederland de testregio op het gebied van autonoom vervoer te maken. Zelfrijdend vervoer is volgens de overheden een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de krimpregio’s te behouden en te verbeteren. Eind vorig jaar kondigde de provincie Groningen aan met het Franse bedrijf Navya te gaan samenwerken op het gebied van zelfrijdend vervoer.

Lees ook:

Groningen werkt samen met Navya aan autonoom vervoer

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.