Lyft

Uber en Lyft willen alleenrecht op autonoom vervoer in stad

Uber, Lyft, ZipCar en andere deelauto- en taxidiensten stellen voor om particuliere zelfrijdende auto’s in steden te verbieden. Volgens de bedrijven is het ‘van cruciaal belang’ dat alle autonome voertuigen deel uitmaken van gedeelde vloten zodat ze uitstootvrij en goed gereguleerd worden.

Gedeelde vloten zorgen er volgens deze partijen onder meer voor dat autonome voertuigen betaalbaar en toegankelijk worden en ze bevorderen de verkeersveiligheid. Ook zorgen ze ervoor dat onderhouds- en software-upgrades worden bijgehouden door professionals. Dat meldt de website Competitive Enterprise Institute.

Document ondertekend

Om privéauto’s te verbieden, heeft Uber samen met diverse andere bedrijven als Lyft, ZipCar en BlaBlaCar een document ondertekend, met de titel ‘Gedeelde mobiliteitsbeginselen voor duurzame steden’. Het document bestaat uit tien principes, met de bedoeling ‘besluitvormers en belanghebbenden te begeleiden naar de beste resultaten voor iedereen’. Met name het tiende punt uit het document is opvallend: ‘Wij steunen dat autonome voertuigen in dichte stedelijke gebieden slechts in gedeelde vloten mogen worden gebruikt’.

‘Betere wereld’

“We zijn er trots op dat we de mobiliteitsprincipes ondersteunen”, zegt Andrew Salzberg, hoofd van Transportation Policy and Research bij Uber. “Het verminderen van privébezit van auto’s is iets wat we delen met mensen en steden over de hele wereld. Op zichzelf is technologie geen oplossing voor stedelijke problemen. Maar als we dit goed doen, en in samenwerking met anderen, geloven we dat gedeelde mobiliteit de potentie heeft om bij te dragen aan een betere wereld voor iedereen.”

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.