Ford, zelfrijdende auto, zelfrijdend

Ford wil eigen vloot zelfrijdende taxi’s tegen 2021

De Amerikaanse autofabrikant Ford wil in 2021 een grootschalige vloot zelfrijdende taxi’s hebben en ook zelf uitbaten. Dat zegt Jim Farley, de nummer twee van Ford, in een interview met de Financial Times. Ford ontwikkelt hiervoor een nieuw hybride-voertuig dat zowel passagiers als goederen kan vervoeren.

“Het huidige plan is om onze eigen vloot zelf uit te baten,” zegt Farley. Dat terwijl veel fabrikanten ervoor kiezen om samenwerkingen aan te gaan met techbedrijven. Volvo is in zee gegaan met taxidienst Uber. Jaguar Land Rover kondigde in maart een samenwerking met Waymo aan. Andere autofabrikanten zoals General Motors en Renault-Nissan zijn van plan om hun eigen service te runnen.

Toekomst

De autofabrikant heeft eerder al stappen genomen om zich in de markt van zelfrijdend vervoer te storten. Ford stelde vorig jaar Jim Hackett aan als nieuwe CEO. De man die al de leiding had over Ford’s divisie die zich met zelfrijdende voertuigen bezighoudt, kreeg de opdracht om de autoproducent te transformeren tot een bedrijf dat klaar is voor de uitdagingen van de toekomst.

Ford startte in 2017 samen met Domino’s Pizza een proef met het bezorgen van pizza’s in zelfrijdende bezorgauto’s. In de plaats Ann Arbor in de Amerikaanse staat Michigan en in de stad Miami konden geïnteresseerden vanaf november kiezen voor de mogelijkheid om hun pizza te laten bezorgen met de Ford Fusion Hybrid. Vorig jaar investeerde Ford een miljard dollar in de overname van Argo, een start-up gespecialiseerd in artificiële intelligentie voor autonome wagens.

Lees ook:

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is vaste redacteur van SpoorPro.nl en RailTech.com. Ze schrijft ook regelmatig voor ZelfrijdendVervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.