Waymo, Jaguar, I-Pace

Waymo en Jaguar Land Rover kondigen samenwerking aan

Jaguar Land Rover en Waymo hebben dinsdag aangekondigd een langdurig strategisch partnerschap aan te gaan. De bedrijven zijn van plan om ’s werelds eerste autonome, elektrische premiumauto te ontwikkelen voor Waymo’s vervoersdiensten zonder bestuurder. De eerste afbeeldingen van een zelfrijdend I-Pace model zien er alvast veelbelovend uit. 

Jaguar Land Rover en Waymo, het voormalige autonome auto-project van Google, werken samen aan de ontwikkeling van een autonome versie van de Jaguar I‑Pace, die vorig jaar op de IAA gepresenteerd werd. De strategische samenwerking voor de lange termijn moet de realisatie dichterbij brengen van de gezamenlijke doelen van Jaguar Land Rover en Waymo: auto’s veiliger maken, mobiliteit voor iedereen verbeteren en gebruikers helpen tijd vrij te maken.

Jaguars I‑Pace, voorzien van Waymo’s technologie voor autonoom rijden, worden later dit jaar al ingezet voor testen. Op basis van de ervaringen en de gegevens die de praktijktesten opleveren, verfijnen Waymo en Jaguar de technologie om optimale veiligheid en betrouwbaarheid te garanderen. Tot wel 20.000 Jaguars I‑Pace worden tijdens de eerste twee productiejaren gebouwd voor Waymo. Daarmee kunnen gebruikers van deze autonome vervoersdienst tot wel een miljoen ritten per dag afleggen.

Tekst gaat door onder de foto

Jaguar, Waymo
De Waymo Jaguar I-Pace

Snel beschikbaar

De Jaguar I‑Pace is eerder deze maand geïntroduceerd en is de eerste volledig elektrische SUV van Jaguar Land Rover. Het bedrijf is van plan om veel te investeren in autonoom, en connected rijden en geëlektrificeerde aandrijvingstechniek. Tot op heden is Waymo de enige onderneming met een vloot volledig autonome auto’s (zonder bestuurder achter het stuur)  op de openbare weg. Later dit jaar lanceert Waymo ’s werelds eerste autonome vervoersdienst en kan het publiek via een app een voertuig bestellen.

Ralf Speth, de directeur van Jaguar Land Rover, zegt over de overeenkomst: “Met de Jaguar I-Pace hebben we een wereldse auto die tot de verbeelding spreekt van klanten over de hele wereld. Om onze passie uit te voeren en slimme mobiliteit verder te ontwikkelen, hebben we een goede partner nodig voor de lange termijn. Doordat we met Waymo samen gaan ontwikkelen kunnen we de grenzen van de technologie verleggen. Samen gaan we een zelfrijdende Waymo Jaguar I-Pace leveren met de ruimte, sierlijkheid en ecologische verantwoording die de klant van ons verlangt.”

De autonome Jaguar I‑Pace is te zien op de New York International Auto Show, die van 30 maart tot en met 8 april plaatsvindt.

Lees ook: 

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber Thom Mandos duikt voor Zelfrijdend Vervoer in de wereld van het autonome vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.