Domino’s en Ford gaan pizza’s bezorgen met zelfrijdende auto

Pizzaliefhebbers in de Amerikaanse staat Michigan kunnen binnenkort hun favoriete gerecht laten bezorgen met een zelfrijdende auto. Hiertoe hebben Domino’s en Ford een samenwerking afgesloten. Beide bedrijven zien de bezorgdienst vooral als een leerproject. Domino’s wil weten hoe klanten reageren, terwijl Ford juist meer kennis wil opdoen over zelfrijdende techniek.

In de plaats Ann Arbor kunnen geïnteresseerden kiezen voor de mogelijkheid om hun pizza te laten bezorgen met de Ford Fusion Hybrid. Dit voertuig beschikt over een uitgebreid pakket autonome functies. In de auto zijn nog wel mensen aanwezig om de rit in goede banen te leiden.

Communicatie met voertuig

Klanten kunnen hun bestelling volgen, met behulp van de Domino’s-app. Tevens ontvangen ze een unieke code waarin de laatste vier cijfers van hun telefoonnummer zijn verwerkt. Deze code kunnen ze gebruiken om de warmhoudkast in het voertuig open te maken en zo hun product uit te nemen. Communicatie met het voertuig vindt plaats via een scherm en via speakers op het voertuig.

Het project met Domino’s moet voor Ford resulteren in extra kennis omtrent autonome mobiliteit. De autoproducent is nog niet klaar met de ontwikkeling van een volledig zelfrijdend voertuig, maar wil niet wachten tot het moment waarop de menselijke bestuurder wél achterwege kan worden gelaten.

Domino’s op zijn beurt wil weten wat de reacties van klanten zijn. “We zijn benieuwd naar wat mensen denken over deze vorm van bezorgen. De meerderheid van onze vragen gaan over de laatste vijftien meter van de rit”, zegt Russel Welner, topman van de pizzaketen in Amerika.

Nederland

Ook in Nederland heeft Domino’s plannen om op korte termijn te starten met zelfrijdende bezorging van pizza’s. Verschil met Amerika is dat in ons land gebruikt wordt gemaakt van kleine voertuigjes en niet van volwaardige personenauto’s.

Bron foto: Ford

Lees ook: Eerste bezorgrobots binnen paar weken de straat op in Nederland

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.