Jaguar: dit is het stuur van de toekomst

Jaguar heeft zijn visie op de toekomst gepresenteerd waarbij het stuur van de auto, genaamd Sayer, een belangrijke rol heeft. Het is naar eigen zeggen het eerste intelligente en volledig met internet verbonden stuurwiel ter wereld. Het stuur kan honderden taken uitvoeren en is uitneembaar. “In een tijd van mobiliteit op afroep en auto delen kan het zijn dat we alleen een stuurwiel bezitten, niet de auto zelf.”

De Sayer is onderdeel van Jaguars Future-Type: een studiemodel van een autonome auto. Het studiemodel is Jaguars kijk op autonoom rijden in de verre toekomst. Via een lidmaatschap kunnen klanten kiezen voor ofwel het bezit van een auto, ofwel voor het delen van een auto met anderen, waarbij de gebruiker alleen het stuurwiel in eigendom heeft.

Tafeltje reserveren

Sayer bevat spraakgestuurde Artificial Intelligence (AI). Het stuurwiel kan de auto oproepen en aansturen, muziek afspelen, een tafeltje in een restaurant boeken en het houdt zelfs de voorraad in de koelkast thuis in de gaten, meldt Jaguar.

Sayer zorgt ervoor dat de zelfrijdende auto in de ochtend op tijd voor de deur staat voor je vergadering. Het stuur geeft de inzittende daarnaast advies op welke delen van de route zelf sturen aantrekkelijk kan zijn. De bestuurder kan de auto dus zowel autonoom laten rijden of zelf besturen met diverse assistentie-systemen.

Auto op afroep

Jaguar beschrijft de toekomstvisie voor 2040: “In de connected wereld van morgen kan het zijn dat diverse mensen op afroep gebruikmaken van elektrische Future Types, die opgeladen voor hen klaarstaan. Om de kinderen naar school te brengen kun je dan een Future Type bestellen met een 2+1 social seating-opstelling, zodat je face-to-face kunt kletsen met de kinderen terwijl de auto zelfstandig rijdt volgens de efficiëntste en kortste route.”

Lees ook: Ford wil zelfrijdende auto ontwikkelen met uitneembaar stuur

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.