Yandex

Zelfrijdende auto van Yandex rijdt door besneeuwd Moskou (video)

Het Russische Yandex heeft succesvol de eerste tests met een zelfrijdende auto op de openbare weg in Moskou afgerond. Het bijzondere aan de tests is dat de zelfrijdende auto in winterse weersomstandigheden rijdt. De Russische zoekmachine werkt sinds 2016 samen met de Duitse autobouwer Daimler en de Russische vrachtauto-fabrikant Kamaz. 

Het onderstaande filmpje toont aan dat de zelfrijdende auto ook prima bestand is tegen extreme winterse weersomstandigheden. De zelfrijdende auto navigeert zelfstandig door de straten van Moskou. Het voertuig houdt rekening met verkeersregels, voetgangers en winterse condities.

Taxiservice

In 2017 werden de eerste tests met het prototype op een afgesloten terrein uitgevoerd. Yandex gaat de komende tijd meerdere testritten op de openbare weg uitvoeren, zo stelde het bedrijf afgelopen vrijdag in een blog. “Moskou is een ideaal testgebied. Er is veel verkeer en er zijn diverse weersomstandigheden.” Uiteindelijk hoopt Yandex een zelfrijdende shuttlebus in te zetten als taxidienst. Wanneer deze eerste exemplaren worden ingezet voor commercieel gebruik is nog niet duidelijk.

Lees ook:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.