E-Palette, Toyota, autonoom

Steeds minder angst voor zelfrijdende voertuigen

Steeds meer weggebruikers omarmen de komst van de zelfrijdende auto, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse wegenwacht, de American Automobile Association (AAA). 63 procent van de respondenten geeft aan bang te zijn voor een ritje in een volledig zelfrijdende auto. Hoewel dit op het eerste oog veel lijkt, lag dit percentage een jaar geleden nog 78. Mannen en millennials staan het meest open voor de komst van de zelfrijdende auto.

Het is volgens de AAA belangrijk dat autofabrikanten consumenten goed inlichten over de zelfrijdende auto. “Alleen als men verkeersdeelnemers goed inlicht kan er een verschuiving in de mobiliteitsector plaatsvinden. Mensen moeten een zelfrijdende auto wel vertrouwen als ze erin stappen”, aldus Greg Brannon, hoofd bij AAA’s Automotive Engineering. Volgens Brannon zijn er in een jaar tijd twintig miljoen Amerikanen overstag gegaan. De hiervoor genoemden zouden, in tegenstelling tot een jaar geleden, nu vrijwillig een ritje in een zelfrijdend voertuig maken.

Goede chauffeurs

Het onderzoek toont aan dat de angst rondom zelfrijdende voertuigen steeds verder afneemt. Daarnaast stelt het onderzoek dat bestuurders die in het bezit zijn van het rijbewijs erg zelfverzekerd zijn over hun rijkunsten. Bijna driekwart (73 procent) van de respondenten vindt dat hij of zij beter rijdt dan de gemiddelde rijbewijshouder. Mannen zijn het meest zelfverzekerd over hun rijgedrag. Acht op de tien mannen zeggen dat zij beter rijden dan een gemiddelde bestuurder.

Zeker 90 procent van de ongevallen wordt veroorzaakt door een menselijke fout. Daarom moedigt AAA de komst van zelfrijdende voertuigen aan.

AAA ziet een verband tussen de mate van vertrouwen in de eigen rijvaardigheid en het vertrouwen in zelfrijdende voertuigen. Bestuurders die veel zelfvertrouwen hebben, zijn minder geneigd controle af te staan, stelt AAA. “Voorlichting en educatie zijn belangrijk om angsten bij de consument weg te nemen.”

Lees ook:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.