Zelfrijdende auto Waymo heeft grote voorsprong op concurrenten

Waymo, een zusterbedrijf van Google, heeft een grote technologische voorsprong op zijn concurrenten op het gebied van zelfrijdende auto’s. Uit gegevens van de staat Californië blijkt dat de auto’s van Waymo het afgelopen jaar een miljoen kilometer hebben afgelegd, dat is dertig keer meer dan de autonome auto’s van alle concurrenten samen. 

Het document (pdf) biedt unieke informatie om de prestaties van autofabrikanten te vergelijken. ln Californië worden veel zelfrijdende voertuigen getest. Na Waymo hebben BMW, Ford en Nissan de best presterende technologie.

Naast het hoge aantal kilometers blijkt dat de software van Waymo het nauwkeurigst is. De bestuurder van Waymo hoefde maar één keer per 8000 kilometer in te grijpen. Vorig jaar ging het nog om één keer per 2000 kilometer. BMW, de autofabrikant die na Waymo het beste scoort, moest acht keer zo vaak ingrijpen.

Ingrepen

Het rapport geeft ook een overzicht van het aantal ingrepen bij Waymo en de oorzaken daarvan. Ongeveer 40 procent van de ingrepen had te maken met softwarefouten. Bij een kwart van de ingrepen ging het om een ongewenste manoeuvre van de auto. In 8 procent van de gevallen was er een andere, roekeloze weggebruiker in het spel.

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

1 reactie op “Zelfrijdende auto Waymo heeft grote voorsprong op concurrenten”

Alex Kreijl|08.02.17|15:50

Hoe interessant en misschien zelfs wenselijk het ook is, een zelfrijdend vervoersmiddel, ik blijf een groot wantrouwen houden tegen alle computers die onderhevig zijn aan “Bugs” en beïnvloedbaar zijn door Hackers en anderen die mijn rijvaardigheid aan banden wensen te leggen. Ik zou eerder opteren voor een betere scholing van automobilisten in spé!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.