Ford brengt in 2021 auto zonder pedalen en stuur op de markt

Ford wil over vijf jaar een auto hebben gebouwd zonder pedalen en zonder stuur. Dit nieuwe voertuig moet dan vooral worden ingezet voor taxi- en autodeeldiensten. Verkoop voor de consumentenmarkt is niet aan de orde, meldt de Amerikaanse autobouwer. Ook wordt het aantal personeelsleden op de r&d-afdeling verdubbeld.

Ford ziet een mooie toekomst weggelegd voor autonome mobiliteit. Het wil daarom over enkele jaren een volledig zelfrijdend voertuig hebben ontwikkeld, dat klaar is voor gebruik op de openbare weg. Het gaat hierbij slechts om bepaalde regio’s, zoals het centrum van New York.

Dit heeft vooral te maken met het feit dat een dergelijke auto alleen kan rijden op plekken die zeer gedetailleerd in kaart te brengen zijn. Daarnaast zijn wetsaanpassingen noodzakelijk om het juridisch mogelijk te maken deze vorm van mobiliteit in te zetten.

Aankoop van techbedrijven

De laatste tijd investeerde Ford flink in de aankoop van diverse bedrijven die zich specialiseren in zelfrijdende technologie. Zo werd Velodyne aangekocht, een producent van Lidar-sensoren. evenals de Israëlische softwarefabrikant Saips, dat zich focust op de ontwikkeling van ‘machine learning’. Ook werd geïnvesteerd in kaartenmaker Civil Maps.

Hierdoor moet een voertuig worden gemaakt, dat over vijf jaar in staat is volledig zelfstandig te rijden en kan worden ingezet om bijvoorbeeld passagiers vanaf het stadscentrum van New York te vervoeren naar een vliegveld. Op dit moment kan de autofabrikant nog niet vertellen hoe het voertuig eruit gaat zien. Het focust vooral op de ontwikkeling van software en hardware. In hoeverre Ford zelf wil starten met taxi- of autodeeldiensten, zoals branchegenoot Tesla van plan is, is niet duidelijk.

Lees ook: Ford start eigen ‘smart mobility’-centrum voor zelfrijdende auto

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.