Ford, auotonome auto, zelfrijdende auto, sneeuw

Ford start eigen ‘smart mobility’-centrum voor zelfrijdende auto

Foto: Ford

Ford heeft recentelijk een nieuw bedrijfsonderdeel in het leven geroepen: Ford Smart Mobility. Dit moet zich richten op diverse nieuwe vormen van mobiliteit, waaronder zelfrijdende voertuigen. Jim Hackett stapt uit het Ford-bestuur om het nieuwe bedrijfsonderdeel te gaan leiden.

De Amerikaanse fabrikant gelooft dat zelfrijdende voertuigen een zeer belangrijk onderdeel worden van de toekomstige mobiliteit. Daarom wil het bedrijf, naar eigen zeggen, de grootste zelfrijdende vloot ooit gaan testen. Die pilot moet nog dit jaar plaatsvinden. Ook is het de eerste autobouwer die dit type voertuigen in winterse omstandigheden test.

Budget

Tegelijkertijd heeft Ford besloten om het budget voor de ontwikkeling van zelfrijdende technologie te verdrievoudigen in de komende vijf jaar. Het bedrijf verwacht in de toekomst miljoenen van dergelijke auto’s te kunnen verkopen aan consumenten. Dat deze nieuwe vorm van mobiliteit dus beperkt blijft tot taxi- en OV-bedrijven verwacht het bedrijf dus zeker niet.

De afgelopen tijd hebben de Amerikanen wereldwijd ruim dertig onderzoeken gedaan naar hoe de wensen van consumenten aan het veranderen zijn op het gebied van mobiliteit. Daarom moet het nieuwe Smart Mobility-centrum zich ook richten op andere veranderingen in de mobiliteitsmarkt, zoals het delen van auto’s of technologische toepassingen omtrent parkeren en entertainment systemen die kunnen worden ingebouwd in het voertuig.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.