Waymo auto en vrachtwagen. foto Waymo

Waymo zet autonome truck in voor transport

Truck, vrachtauto, Waymo, minivan, test

Waymo gaat deze week een stap verder met het testen van zelfrijdende vrachtwagens. De autonoom rijdende trucks gaan een vracht vanuit de Amerikaanse stad Atlanta (Georgia) naar een datacentrum van Google brengen. Eerder testte het bedrijf al autonome trucks in Arizona en Californië, maar nu moet alle opgedane kennis in de praktijk worden gebracht.

Dat meldt Waymo in een blog. Naast de miljoenen kilometers die het bedrijf al heeft afgelegd met de personenauto’s, wil Waymo nu ook in het trucksegment meer ervaring opdoen.

Logistiek

Waymo wil met deze pilot de zelfrijdende technologie verder ontwikkelen en integreren in de processen van verladers en vervoerders, zoals fabrieken, distributiecentra, havens en terminals. In de cabines zijn speciaal opgeleide chauffeurs aanwezig om de systemen te bewaken en in te grijpen wanneer dat nodig is.

“Trucking is een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse economie en we geloven dat zelfrijdende technologie het potentieel heeft om deze sector veiliger en zelfs sterker te maken. Met Waymo op de bestuurdersstoel kunnen we veel verschillende soorten vervoer opnieuw bekijken.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Waymo truck

Uber

Uber, een grote concurrent van Waymo op het gebied van autonoom vervoer, lanceerde onlangs Uber Freight: zelfrijdende trucks die worden ingezet om vracht te vervoeren. In de Amerikaanse staat Arizona wordt vracht vervoerd door een combinatie van zelfrijdende en reguliere voertuigen. In het project worden goederen vervoerd van het ene deel van de staat naar de andere.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat ook supermarktketen Lidl plannen heeft om zelfrijdende vrachtwagens te gaan gebruiken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van voertuigen die zijn gemaakt door het bedrijf Einride. Dit project is echter nog niet gestart.

Lees ook: 

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

1 reactie op “Waymo zet autonome truck in voor transport”

Tibi Stibi|13.03.18|23:54

het is begonnen 🙂

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.