Daimler test konvooi van zelfrijdende trucks op Duitse snelweg

De Duitse fabrikant Daimler heeft maandag een test uitgevoerd met drie zelfrijdende trucks op de Autobahn. De drie voertuigen reden in konvooi over de A52 en veroorzaakten geen ongelukken tijdens de test. Het is de eerste keer dat de autofabrikant een dergelijke pilot uitvoert.

Bij de test reden de drie voertuigen in colonne achter elkaar aan, waarbij de tweede en de derde auto de bewegingen van de eerste nauwlettend volgen, zonder dat er een chauffeur voor nodig was. Deze was wel aanwezig in het voertuig, maar slechts om toezicht te houden als de situatie daarom vroeg.

Afstand

De auto’s konden maximaal tachtig kilometer per uur rijden en de onderlinge afstand varieerde van zes tot vijftien meter. Toen een personenauto zich tussen de deelnemende vrachtauto’s voegde, leverde dit geen problemen op. De plaatselijke overheid van de Baden-Württemberg had speciaal voor deze test toestemming verleend aan Daimler.

Het bedrijf denkt (betaalde link) dat zelfrijdende trucks over een paar jaar al op de markt kunnen verschijnen. Het voorziet namelijk dat autonoom rijdende vrachtauto’s eerder hun weg naar de consument zullen vinden dan zelfrijdende personenvoertuigen.

In Nederland werd vorige week een soortgelijke test uitgevoerd. Daarbij deden geen trucks mee, maar was sprake van personenauto’s.

Lees ook: Semi-autonome auto’s in ‘platoon’ veilig tussen snelwegverkeer

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.