Hyundai autonoom rijden

SWOV: 6 seconden nodig om stuur zelfrijdende auto over te nemen

Hyundai autonoom rijden zelfrijdende auto

Bestuurders hebben minstens 6 seconden nodig om het stuur van een auto in autonome modus over te nemen bij gevaarlijke situaties. Dat concluderen onderzoekers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) na experimenten met een simulator.

Hoewel zelfrijdende auto’s de verkeersveiligheid kunnen bevorderen, zal het nog lang duren voordat de automobilist het stuur volledig aan de machine kan overdragen. Uit een eerder onderzoek van SWOV en Rai Vereniging bleek al dat het waarschijnlijk nog tientallen jaren duurt voordat auto’s in álle omstandigheden volledig automatisch rijden. Tot die tijd wordt van de automobilist verwacht dat hij in bepaalde situaties kan ingrijpen als de auto het even niet meer weet, oftewel SAE niveau 3. SWOV borduurt met dit onderzoek verder op eerdere rapporten over reactietijd.

Overzicht van situatie

Aan het onderzoek van SWOV deden vijftig mensen mee. In een simulator reden ze met een zelfrijdende auto en kregen ze met verschillende gevaren te maken. Tijdens de rit in de simulator, waarbij de auto in autonome modus reed, speelden ze een computerspel op een tablet. Per rit van 45 minuten moesten ze acht keer het stuur overnemen.

De deelnemers waren verdeeld in twee groepen: één groep kreeg 4 seconden voorafgaand van het naderende object een melding, de andere werd 6 seconden van tevoren gewaarschuwd. Uit de studie blijkt dat de ‘6 seconden-groep’ een veel beter overzicht hadden van de verkeerssituatie op het moment dat ze moesten ingrijpen dan de andere groep.

Lees hier het volledige rapport van SWOV.

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

2 reacties op “SWOV: 6 seconden nodig om stuur zelfrijdende auto over te nemen”

Eric Struch|04.09.18|18:06

Waarmee dus is aangetoond dat het volstrekt onverantwoord is om een zelfrijdende auto op de openbare weg toe te laten als van de bestuurder verwacht wordt dat hij zo nodig in kan grijpen.

Rui Roosien|05.09.18|10:45

Eens met hierboven, met de nuance dat alleen een ongeplande ingreep ongewenst is. Het is prima als de auto minuten van tevoren aangeeft dat de controle moet worden overgenomen, bijvoorbeeld omdat het volgende stuk weg niet geschikt is voor zelfrijdende auto’s of dat de (weers)condities verslechteren.

De titel is trouwens bijzonder misleidend, SWOV concludeert helemaal niet dat de bestuurder 6 seconden nodig heeft. Enkel dat de bestuurder meer gevaren ziet in 6 seconden dan in 4 seconden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.