Tesla Model 3

Elon Musk wil Tesla-software openstellen uit veiligheidsoverwegingen

Elon Musk wil Tesla’s zelfrijdende software gedeeltelijk openstellen. Hij hoopt dat op deze manier veel verschillende partijen een kritische blik werpen op de code, om het systeem zo veilig mogelijk te maken. Dat zei hij tijdens de privé hackersconferentie DEFCON in Las Vegas. Hij bevestigde dit later via Twitter.

De ondernemer zei tijdens de jaarlijkse cybersecurity defensie-conferentie DEFCON in Las Vegas dat Tesla haar beveiligingssoftware gaat delen met andere autofabrikanten, oftewel het gedeeltelijk ‘open source’ te maken. Volgens Musk is het hacken van de vloot zelfrijdende auto’s een van de grootste bedreigingen van het zelfrijdend vervoer. Door de software beschikbaar te maken voor hackers en andere autofabrikanten, kunnen zoveel mogelijk mensen kritisch kijken naar de code en eventuele mazen en bugs eruit halen.

Hacken

In 2016 toonde een team van Chinese onderzoekers aan dat het systeem van Tesla gehackt kon worden. Ze konden op een afstand van bijna 20 kilometer in het systeem van een Tesla Model S komen. Ze waren in staat om onder andere de auto’s remmen, dashboard-scherm en deursloten manipuleren. Dat gat in de software is inmiddels gedicht.

Musk wil met deze actie aantonen dat Tesla veiligheid boven het afschermen van hun eigendommen stelt. Andere bedrijven beschermen hun zelfrijdende systemen juist. Zo spande Waymo begin 2017 een rechtszaak aan tegen Uber. Een ex-medewerker van Uber werkte eerst voor Google-moederbedrijf Alphabet aan zelfrijdende auto’s. Bij zijn vertrek zou hij 14.000 bestanden met vertrouwelijke informatie hebben meegenomen. Later startte hij een eigen bedrijf, dat door Uber werd gekocht. Uiteindelijk vonden de twee techbedrijven een schikking, waarbij Uber 245 miljoen dollar (200 miljoen euro) aan Waymo moest betalen.

Lees ook:

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is vaste redacteur van SpoorPro.nl en RailTech.com. Ze schrijft ook regelmatig voor ZelfrijdendVervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.