BMW GS motor

RDW waarschuwt: adaptive cruisecontrol herkent motorrijder niet altijd

Auto’s met rijondersteunende systemen zoals adaptive cruisecontrol herkennen motorrijders niet altijd. Dat blijkt uit onderzoek van de RDW. Wanneer de motorfiets op of aan de rand van een rijstrook rijdt, reageert dit systeem slecht. De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) waarschuwt weggebruikers hiervoor.

De RDW onderzocht op verzoek van Motorrijders Actie Groep (MAG), Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) en de Federation of European Motorcyclists’ Associations (FEMA) de zichtbaarheid van motorfietsen voor voertuigen met innovatieve rijsystemen die de snelheid van het voertuig bepalen.

‘Goed opletten’

Met adaptive cruisecontrol houdt een auto automatisch een vooraf ingestelde afstand met het voorliggende voertuig. Op het testcentrum van de RDW werd aan de hand van verschillende personenauto’s onderzocht of er verschillen zijn tussen het detecteren van personenauto’s en motorfietsen.In alle gevallen zien de systemen de weggebruikers vroeg genoeg om de adaptive cruisecontrol te laten werken. In sommige gevallen detecteert het systeem de motorfiets zelfs nog eerder dan een personenauto.

De RDW onderzocht ook de reactie wanneer de motorrijder op verschillende plaatsen op de rijstrook rijdt. Alleen als een motorfiets op of vlak bij de rand van de rijstrook rijdt, ziet het systeem de motor niet of niet goed. In die gevallen moest er ingegrepen worden. Daarom waarschuwt de RDW gebruikers van dergelijke systemen en de motorrijders om tijdens het rijden goed op te blijven letten.

Wijzen op gevaren

Naar aanleiding van de uitkomsten is de RDW nu een actieve lobby begonnen en wordt dit onderwerp ook verder binnen Europa onder de aandacht gebracht, vertelt Arjan Everink van de KNMV. “Ons doel was vooral aandacht voor de motorrijders tijdens diverse testen die met dergelijke voertuigen op afgesloten terreinen worden gedaan, maar vooral ook op de openbare weg.”

“We nemen deze ontwikkeling zeker mee richting de rijinstructeurs om motorrijders te wijzen op de gevaren van dergelijke technische ontwikkelingen”, aldus Everink. “Ook betekent dit iets voor de positie die je in bepaalde gevallen in het verkeer inneemt. Een voorbeeld hiervan is de positie van de motorrijer is op rijstrook 1 (helemaal links) op de snelweg, behoorlijk aan de linkerzijde om een zo groot mogelijk ruimtekussen te creëren. We moeten ons nu goed realiseren dat we in deze positie niet altijd goed worden gedetecteerd door een achterop komende auto of vrachtauto met deze techniek.”

Brandbrief

De drie belangenverenigingen stuurden zo’n anderhalf jaar geleden een brandbrief naar de RDW. Eén van de aanleidingen was een ongeval vorig jaar in Noorwegen, waarbij een motorrijdster vanachter werd aangereden door een Tesla met ingeschakelde autopilot. De motorrijdster raakte zwaargewond. De verenigingen zijn van mening dat het testen met motorfietsen een onderdeel moet zijn van het testprotocol voor een Europese typegoedkeuring van auto’s met ondersteunende systemen.

Lees ook: Europees Parlement wil aandacht voor motorrijders bij ADAS

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.