Motorfiets. Foto: Triumph

Europees Parlement wil aandacht voor motorrijders bij ADAS

Automatische noodremsystemen moeten niet alleen voetgangers en fietsers herkennen, maar ook motorrijders. Het Europees Parlement heeft onlangs ingestemd met dit voorstel. Dat is goed nieuws voor de motorverenigingen die het afgelopen jaar aandacht vroegen voor de veiligheid van motorrijders.

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) stuurde vorig jaar samen met de Federation of European Motorcyclists’ Associations (FEMA) en de Motorrijders Actie Groep Nederland (MAG) een brandbrief naar het RDW.  Eén van de aanleidingen was een ongeval vorig jaar in Noorwegen, waarbij een motorrijdster vanachter werd aangereden door een Tesla met ingeschakelde autopilot. De motorrijdster raakte zwaargewond.

ADAS

De drie organisaties wilden ervoor zorgen dat het testen met motorfietsen deel uitmaakt van het testprotocol voor een Europese typegoedkeuring van auto’s met Advanced Driver Assistence Systems (ADAS), oftewel rijondersteuning zoals een noodremsysteem. De systemen bleken namelijk niet te worden getest met motorrijders en dat resulteerde in een aantal ongevallen en bijna-ongevallen.

Het Europees Parlement wil nu dat de weginfrastructuur en vangrails in Europa veiliger moeten worden voor motorrijders. Daarnaast moeten noodremsystemen verplicht worden gemaakt voor auto’s, bussen en vrachtwagens. Hierbij geven ze een belangrijke voorwaarde mee: de systemen moeten voetgangers, fietsers én motorrijders herkennen.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.