Foto: Youtube/Blackberry

BlackBerry lanceert beveilingssoftware zelfrijdende auto

Blackberry, Jarvis, zelfrijdende auto, hack

Softwareontwikkelaar BlackBerry presenteerde haar nieuwste cybersecurity-tool Jarvis tijdens de Noord-Amerikaanse Automotive Show in Detroit. De software vindt na enkele minuten zwakke plekken binnen auto’s met zelfrijdende functies. Jarvis moet de zelfrijdende auto beschermen tegen cyberaanvallen. Jaguar en Land Rover zijn de eerste afnemers.

Volgens BlackBerry CEO John Chen is beveiligingssoftware een logisch gevolg van de recente technologische ontwikkelingen in de auto-industrie. “Connected en autonome auto’s bevatten de meest ingewikkelde software. Fabrikanten moeten zorgen dat software aan specifieke veiligheidsstandaarden voldoet om zich te weren tegen aanslagen van cybercriminelen.”

Risico’s

Auto’s worden steeds vaker uitgerust met sensoren en camera’s die bepaalde rijtaken overnemen. Deze technologische hulpmiddelen brengen risico’s met zich mee. Volgens de experts bij BlackBerry moeten deze onderdelen worden voorzien van betrouwbare software. BlackBerry stelt dat het nieuwe Jarvis-systeem binnen enkele minuten de zwakke plekken detecteert, iets wat normaal gesproken door experts wordt gedaan en veel tijd kost.

BlackBerry ging deze maand nog een samenwerking aan met het Chinese Baidu. Het QNX veiligheidsbesturingssysteem van Blackberry moet de basis vormen voor het Appollo-platform van Baidu. Het Apollo-platform is gratis te gebruiken voor autofabrikanten en biedt functies voor gedeeltelijk autonoom rijden.

Lees ook:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

1 reactie op “BlackBerry lanceert beveilingssoftware zelfrijdende auto”

Stef Bouwhuis|17.01.18|12:40

En maar hopen dat er geen Intel processoren in zitten. Met al het security nieuws over Meltdown en Spectre zijn we met computers niet echt hackproef op dit moment.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.