Mercedes-Benz

Onderzoek naar interactie tussen zelfrijdende auto’s en andere weggebruikers

Bron: Mercedes-Benz

Fietsers en voetgangers zijn nog niet zeker dat automatisch rijdende voertuigen hen zien en voor hen stoppen. Zolang deze weggebruikers daarvan niet overtuigd zijn, zullen ze zich meestal behoedzaam gedragen ten opzichte van zelfrijdende auto’s. Dat stelt onderzoeksinstituut SWOV naar aanleiding van de, nog weinige, internationale studies naar dit onderwerp, waarvan het er zelf recentelijk ook een uitvoerde.

Over het gedrag van fietsers en voetgangers ten opzichte van autonoom rijdende voertuigen is nog maar weinig bekend. Bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s wordt vooral gekeken vanuit het perspectief van het voertuig en het perspectief van de technologie om fietsers en voetgangers te detecteren. In het rapport Safe interaction between cyclists, pedestrians and automated vehicles inventariseert het SWOV de veilige interactie tussen automatisch rijdende auto’s en kwetsbare verkeersdeelnemers, waarbij het perspectief van de fietsers en voetgangers centraal staat.

Gedrag leren

“Zelfrijdende auto’s moeten niet alleen ‘leren’ om fietsers en voetgangers te detecteren, ze moeten vooral ook ‘leren’ om het gedrag van fietsers en voetgangers te interpreteren en te voorspellen”, aldus het instituut. “Om dat te kunnen, moet meer bekend worden over het gedrag van deze weggebruikers ten opzichte van, geheel of gedeeltelijk, autonoom rijdende voertuigen en op welke punten dat gedrag mogelijk gaat verschillen ten opzichte van het gedrag bij een conventionele auto.”

Als hier grote verschillen tussen bestaan, betekent dit bijvoorbeeld dat softwareontwikkelaars hun algoritmes niet kunnen baseren op het gedrag dat voetgangers en fietsers momenteel laten zien bij door mensen bestuurde auto’s. “Op deze en andere vragen moeten we een antwoord zien te vinden. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat verkeer echt veiliger wordt zodra automatisch rijdende auto’s grootschalig de weg op gaan”, zegt professor doctor Marjan Hagenzieker van SWOV. “Dit jaar gaan we verder met het onderzoek hiernaar.”

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.