Google zelfrijdende auto, Kirkland, Lexus, SUV

Inzittende zelfrijdende Google-auto naar ziekenhuis na botsing

Foto: Google seldriving blog

Een testrijder van een zelfrijdende Google-auto is kortstondig naar het ziekenhuis gegaan na een botsing. Het ging om een ‘vrijwillig’ bezoek en de testrijder werd na onderzoek uit het ziekenhuis ontslagen. Dat meldt het technologiebedrijf in zijn maandelijkse verslag over het zelfrijdende-auto-project. De oorzaak van de botsing lag niet bij het autonome voertuig. Een andere weggebruiker reed namelijk door rood licht.

Op 23 september kwam een zelfrijdende Lexus SUV uit het testproject van Google hard in aanraking met een andere auto. Het maandelijkse bericht van de Amerikaanse techreus beschrijft het incident, dat plaatsvond in Mountain View in de Amerikaanse staat Californië.

Autonoom remmen

“Toen de Google-auto door een groen licht reed op de El Camino Real Intersection detecteerde het zelfrijdende systeem een ander voertuig, dat met dertig mijl per uur (bijna vijftig kilometer per uur) de kruising naderde. Vanwege de mogelijkheid dat het andere voertuig door rood licht zou rijden, besloot het systeem om autonoom te remmen.”

“De testrijder besloot om het zelfrijdende systeem uit te schakelen en zelf de controle over het voertuig in handen te nemen. Meteen daarna reed het andere voertuig door rood licht en botste tegen de rechterzijde van het Google-voertuig met dertig mijl per uur. Op het moment van de botsing reed de zelfrijdende auto 22 mijl per uur. Het Google-voertuig was behoorlijk beschadigd bij de rechterportieren. Het andere voertuig was aan de voorkant beschadigd.”

Ziekenhuis

De crash was dusdanig ernstig dat de testrijder voor de zekerheid naar het ziekenhuis is gegaan. Daar bleken zijn verwondingen mee te vallen. Het maandelijkse verslag meldt niet of het ingrijpen van de testrijder een juiste beslissing was, of dat het zelfrijdende systeem in staat was geweest om de botsing te vermijden.

In de toekomst gaat het Amerikaanse bedrijf geen melding meer maken van botsingen, als het zelfrijdende systeem op het moment van het incident niet ingeschakeld was. Uitzondering hierop vormen botsingen waarbij testrijders op het laatste moment de controle over het stuur hebben overgenomen.

Lees ook: Zelfrijdende auto;s Google passeren grens van 2 miljoen mijl

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.