Google's Lexus RX 450h Self-Driving Car" by Driving_Google_Self-Driving_Car.jpg: Steve Jurvetsonderivative work: Mariordo - This file was derived from  Driving Google Self-Driving Car.jpg:. Licensed under CC BY 2.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Google%27s_Lexus_RX_450h_Self-Driving_Car.jpg#/media/File:Google%27s_Lexus_RX_450h_Self-Driving_Car.jpg

Zelfrijdende auto’s Google passeren grens van 2 miljoen mijl

Foto: Wikipedia. “Google’s Lexus RX 450h Self-Driving Car” by Driving_Google_Self-Driving_Car.jpg: Steve Jurvetsonderivative work: Mariordo – This file was derived from  Driving Google Self-Driving Car.jpg:. Licensed under CC BY 2.0 via Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Google%27s_Lexus_RX_450h_Self-Driving_Car.jpg#/media/File:Google%27s_Lexus_RX_450h_Self-Driving_Car.jpg

De zelfrijdende auto’s van Google hebben gezamenlijk al meer dan twee miljoen mijl gereden (ruim drie miljoen kilometer). Deze grens werd woensdag bereikt. Het aantal van drie miljoen kilometer is ruim meer dan de gemiddelde menselijke chauffeur. Wanneer het technologiebedrijf de voertuigen commercieel wil gaan inzetten, is nog niet duidelijk.

Deze zomer had Google bijna zestig zelfrijdende voertuigen op de Amerikaanse wegen rondrijden. Daarmee moeten de auto’s leren hoe ze zich moeten gedragen tussen het andere verkeer en om te gaan met typische verkeerssituaties als wegwerkzaamheden, fietsers, handgebaren en noodhulpdiensten.

Strategie

Google begon 7,5 jaar geleden aan de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Het gaat hierbij vooral om de intelligente software. De productie van het voertuig zelf wordt door traditionele autofabrikanten gedaan. In juni vorig jaar werd de kaap van 1 miljoen mijl gerond. Het bedrijf had dus iets meer dan een jaar nodig om de volgende 1 miljoen te halen.

De techgigant heeft hierbij de strategie om een volledig zelfrijdende auto gereed te hebben, alvorens iets op de markt te brengen. In tegenstelling tot veel autoproducenten, zoals Tesla, Volvo en Renault-Nissan, die continu rij-ondersteunende functies toevoegen. Volgens Google is het echter beter om pas automatisch rijdende voertuigen te verkopen als ze honderd procent autonoom kunnen rijden.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.