Google, zelfrijdende auto, selfdriving car

Zelfrijdende Google-auto betrokken bij ongeval in Amerika

Foto: screenshot https://www.google.com/selfdrivingcar/

Een zelfrijdende auto van Google is vorige maand opnieuw betrokken geweest bij een verkeersongeluk. Naar alle waarschijnlijkheid is de fout gemaakt door een menselijke bestuurder die met zijn eigen voertuig de zelfrijdende auto van achter heeft geraakt. Het autopilot-systeem van Google stond op dat moment aan, maar treft op het eerste gezicht geen blaam.

De botsing gebeurde in Los Angeles. Het voertuig stond te wachten bij een kruispunt toen het van achter werd geraakt met een snelheid van ongeveer tien kilometer per uur. De achterkant van de auto raakte beschadigd, waarbij onder andere een sensor schade opliep. Volgens een rapport van de Department of Motor Vehicles (DMV) in de staat Californië werden geen gegevens uitgewisseld met de bestuurder van het achterop komende voertuig.

Dozijn ongelukken

Het is niet de eerste keer dat een zelfrijdende Google-auto betrokken is geraakt bij een crash. Sinds de techreus twee jaar geleden is begonnen met testen, heeft een dozijn ongelukken plaatsgevonden. Echter, lang niet altijd was het zelfrijdende systeem oorzaak van de problemen. Sowieso raakte geen enkele keer iemand gewond bij de incidenten.

Soms maakt de autopilot wel degelijk een fout. Zo vond in februari een ongeval plaats, waarbij een Google-voertuig een botsing veroorzaakte. De auto wilde een obstructie op de weg omzeilen en manoeuvreren naar een plek, waar op dat moment een bus reed. Het voertuig dacht dat deze buschauffeur zou uitwijken, maar deze deed dat niet. Het schampte daardoor het andere voertuig, met een snelheid van ruim twintig kilometer per uur. Ook hierbij vielen geen gewonden.

Lees ook: Video: zelfrijdende Google-auto botst tegen bus in Californië

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Zelfrijdende Google-auto betrokken bij ongeval in Amerika”

Tibor Strausz|07.08.16|00:34

de bus en de google auto zaten in de zelfde rijstrook. de google auto dacht dat dat bus zou stoppen omdat er geen ruimte was. maar de busschauffeur vond het (terecht) nog wel passen.

google heeft inmiddels het algoritme voor grote voertuigen aangepast. deze ervare rijders willen niet graag stoppen en rijden met een marge van enkele cm nog door.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.