Google zelfrijdende auto, Kirkland, Lexus, SUV

Video: zelfrijdende Google-auto botst tegen bus in Californië

Foto: Google seldriving blog

Een botsing tussen een zelfrijdende auto van Google en een bus is vastgelegd op video. Het incident vond vorige maand plaats en de opnames hiervan zijn enkele dagen geleden gepubliceerd. Daarop is te zien hoe een bus het Google-voertuig schampt op de openbare weg. Bij het ongeval vielen geen gewonden, wel raakte de zelfrijdende auto beschadigd (bekijk de video van de botsing onderaan dit artikel).

Zo kon het radarsysteem niet meer worden gebruikt en werd de linker zijkant beschadigd. Tevens liep door het incident één van de banden van de Google-auto leeg. Het voertuig kon niet meer op eigen kracht verder en moest worden weggesleept. Volgens het Amerikaanse bedrijf was het de eerste keer dat er een ongeluk plaatsvond met één van de zelfrijdende auto’s, waarbij de schuld, al dan niet gedeeltelijk, bij het autonome voertuig zelf lag.

Politiek

De leider van het zelfrijdende project van de technologiereus Chris Urmson gaat komende week de Amerikaanse politiek uitleg geven over autonome mobiliteit. Het gaat hierbij om de mogelijkheden en onmogelijkheden en welke rol de overheid kan spelen in de promotie van deze vorm van vervoer in de toekomst. Bijvoorbeeld op het gebied van wetgeving en vergunningen.

Het is dus niet zo dat Urmson ter verantwoording wordt geroepen voor het incident in februari. Ook andere voorname spelers uit de zelfrijdende automarkt geven hun visie op de ontwikkelingen. Het betreft onder andere General Motors, Delphi Automotive en Lyft Inc.

Bron: Youtube

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Video: zelfrijdende Google-auto botst tegen bus in Californië”

Tibor Strausz|11.03.16|16:17

het is een interessant voorval. ten eerste was het zo dat de test rijder dacht dat de bus wel zou stoppen. dus de software is al net zo goed als de mens 😉

maar ook voor de regels. hoe zit het als je allebei in de zelfde rijbaan zit. de google auto ging aan de kant uit vriendelijkheid maar moest terug wegens bouwwerkzaamheden (niet goed te zien op de video).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.