Airbagproducent Autoliv op overnamejacht door opkomst zelfrijdende voertuigen

De Zweedse airbagproducent Autoliv speurt naar overnames in de markt voor zelfrijdende auto’s. Het gaat hierbij om fabrikanten van onderdelen voor automatische voertuigen, bijvoorbeeld Lidar-systemen. Autoliv-directeur Jan Carlson meldt dat het bedrijf in overleg is met diverse partijen. Welke dit zijn, deelt hij niet mee.

Het in Stockholm gevestigde bedrijf is wereldwijd marktleider in de levering van veiligheidsonderdelen voor auto’s. Naast airbags maakt het bijvoorbeeld ook gordels en remsystemen. Het levert producten aan vrijwel elke grote autofabrikant ter wereld.

Ongelukken

Door de opkomst van machinaal rijdende voertuigen verwachten kenners dat er minder ongelukken gebeuren en wellicht op lange termijn ook minder veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Volgens experts van onderzoeksbureau Boston Consultancy Group is over tien jaar één op de acht voertuigen zelfrijdend.

De vraag naar producten van Autoliv zou daardoor in de toekomst weleens kunnen afnemen. Om dat vóór te zijn, vindt het Zweedse bedrijf het wenselijk om uit te breiden in de markt voor onderdelen die het zelfrijden mogelijk maken. Het Zweedse bedrijf speurt daarom op dit moment naar mogelijkheden voor overnames en joint ventures, waarbij de nadruk ligt op de markt voor Lidar-systemen. Dergelijke systemen gebruiken lasertechniek om objecten op de weg te detecteren. Carlson zei deze week in een interview met persbureau Bloomberg dat er diverse gesprekken gaande zijn.

Drive Me

Autoliv werkt al samen met BMW bij de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen. Het gaat hierbij om techniek die helpt bij het remmen, het sturen en het ontwijken van objecten. Ook assisteert het bedrijf de eveneens Zweedse autofabrikant Volvo in hun Drive Me-project. Doel hiervan is om volgend jaar honderd zelfrijdende auto’s op de openbare weg te hebben in de Zweedse stad Gotenburg.

Fabrikanten van Lidar-systemen zijn gewild momenteel. Zo werd onlangs bekend dat de Duitse producent van auto-onderdelen Continental plannen heeft om de sensorendivisie van Advanced Scientific Concepts te kopen. Ook maakte autobouwer Delphi bekend dat het investeert in Lidar-maker Quanergy Systems.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.