Vlieland. Foto: iStock / TasFotoNL

Proef met zelfrijdend vervoer Vlieland

Vlieland. Foto: iStock / TasFotoNL (onbeperkt gebruik)

Op het Waddeneiland Vlieland zal medio volgend jaar een proef worden gedaan met zelfrijdend vervoer. De provincie Friesland hoopt op termijn dat zelfrijdende voertuigen kunnen helpen om het openbaar vervoer op het platteland in stand te houden.

De Leeuwarder Courant bericht over de proef die in het voorjaar van 2019 van start moet gaan. Met welk voertuig dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat het testtraject de route tussen de jachthaven en de afmeerplek van de veepont wordt. Deze route is ongeveer een kilometer lang.

De komende tijd wordt onderzocht welke kosten er allemaal bij het testen komen kijken. De proef moet ongeveer een half jaar gaan duren. Onderzocht wordt onder meer hoe toeristen op het zelfrijdende voertuig reageren. Maar gedeputeerde staten van Friesland wil ook bekijken of voor het implementeren van autonome voertuigen aanpassingen aan de infrastructuur vereist zijn.

Proeven met provincies en Arriva

Voor Friesland biedt autonome mobiliteit mogelijkheden om de provincie bereikbaar te houden. Met name op het dunbevolkte platteland is het een uitdaging om het openbaar vervoer in stand te houden. Zelfrijdende voertuigen kunnen daarin een uitkomst bieden. In welke mate dat zo is, moet uiteraard nog worden uitgezocht.

Dat gebeurt niet alleen met de proef op Vlieland. Samen met de provincies Groningen en Drenthe heeft Friesland een intentieverklaring getekend met OV-bedrijf Arriva. Deze partijen willen de komende jaren verschillende proeven gaan doen met autonoom vervoer om zo uit te vinden wat kan werken en wat niet. Het streven is ook om van Noord-Nederland dé belangrijkste nationale testregio op dit gebied te maken.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.