Bezorg-auto van AutoX

Proeven met autonoom boodschappen bezorgen van start in Californië

Bron: AutoX

De Amerikaanse start-ups AutoX en GrubMarket zijn maandag begonnen met het testen van autonoom bezorgen in Californië. Een zelfrijdende Lincoln MKX brengt niet alleen boodschappen naar klanten, maar heeft ook ingebouwde schappen gevuld met lokale producten. De proeven beginnen in bepaalde wijken van de stad San Jose en breiden later uit naar andere steden in Californië.

GrubMarket werkt met lokale boeren en producenten. Bij de nieuwe bezorgdienst kunnen klanten producten van GrubMarket selecteren in een mobiele applicatie. Deze worden vervolgens in de achterbak geplaatst en naar de klant gebracht. Maar het is niet nodig om van te voren te beslissen wat je wilt: er zitten ook schappen in de auto verwerkt, bij het rechter achterraam. Omdat de auto een temperatuurregelaar heeft, blijven de producten vers.

Goedkoper

Doordat de producten rechtstreeks van de boeren komen, is er geen fysieke winkel nodig als ’tussenpersoon’. De kosten worden hierdoor gedrukt. In het begin zal de dienst gratis zijn, maar ook in latere fases zal de bezorgdienst betaalbaar blijven: AutoX verwacht niet meer dan twee of drie dollar te gaan vragen. Dat staat ongeveer gelijk aan 1,70 tot 2,50 euro.

Het bedrijf, dat in 2017 toestemming kreeg om in Californië zelfrijdende auto’s te testen, richt zich op het bouwen van een AI-systeem, niet de volledige auto. De auto maakt gebruik van hoge-resolutie camera’s om overstekende voetgangers en dieren te spotten, wat volgens het bedrijf beter werkt dan Lidar-sensoren en tegelijkertijd goedkoper is. Voor de veiligheid zit er voorlopig nog een bestuurder in de auto.

Vergelijking

De supermarktgigant Kroger begon eerder in augustus met een soortgelijke dienst, maar er zijn verschillen te vinden tussen de twee projecten. Bij de tests van Kroger, die plaatsvinden in de staat Arizona, wordt deze herfst een autonoom karretje van Nuro ingezet, speciaal ontwikkeld voor de bezorging van producten zoals boodschappen of kleding. Ook draait het hierbij alleen om de levering van goederen, die besteld kunnen worden bij een lokale supermarkt van Kroger.

Lees ook:

Arizona gekozen als proefterrein autonome bezorging boodschappen

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is vaste redacteur van SpoorPro.nl en RailTech.com. Ze schrijft ook regelmatig voor ZelfrijdendVervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.