Wayve

Zelfrijdende auto leert in 20 minuten rijbaan volgen

Bron: Wayve

Wayve is er in geslaagd om een zelfrijdend voertuig in slechts twintig minuten te laten leren een rijbaan te volgen. Het idee achter de toegepaste methode is simpel: met vallen en opstaan, net als een kind dat leert fietsen zonder zijwieltjes.

De Britse startup Wayve maakt die vergelijking met leren fietsen zelf. Het komt er daarbij op neer dat de ouders hun kind in een veilige omgeving iets leren wat ze nog niet kunnen, maar na een paar uur rijdt het kind rondjes alsof het nooit anders heeft gedaan. Met zelfrijdende auto’s is de praktijk veel minder eenvoudig. Ze zitten vol met sensoren en opdrachten over hoe ze zich moeten gedragen. Er zijn gedetailleerde 3D-kaarten nodig om alles in goede banen te leiden. De voertuigen kunnen al ontzettend veel.

Auto kan bijleren

Voor deze test ging Wayve echter terug naar de basis: een autonoom voertuig uit het niets laten leren hoe het zijn rijbaan moet volgen, met vallen en opstaan. Dat lukte in ongeveer 20 minuten, waarbij de bestuurder het stuur alleen overnam om op die manier trainingsfeedback te geven aan de auto. Volgens Wayve is dit de eerste keer dat een auto online, met vallen en opstaan, een dergelijke vaardigheid leert.

Uiteraard is een simpel uitgangspunt nog niet hetzelfde als een simpel experiment. In een uitgebreide blogpost legt Wayve uit hoe het allemaal precies in zijn werk is gegaan. Het bedrijf denkt dat de gevolgen van de benadering die hier is gebruikt groot kunnen zijn, omdat het zelfrijdende systemen in staat stelt om bij te leren. En dat is hard nodig, want onlangs bleek uit onderzoek dat het gebrek aan lerend vermogen ervoor kan zorgen dat autonome voertuigen in het dagelijkse verkeer nog vele jaren op zich laten wachten.

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.