Daimler, Mercedes-Benz, Bejing. Bron: Daimler

Daimler mag in China niveau 4 zelfrijdende auto’s testen

Daimler, Mercedes-Benz, Bejing. Bron: Daimler

Daimler mag als eerste grote autofabrikant gaan testen op de openbare weg van Bejing met voertuigen die grotendeels zelfrijdend zijn. Volgens Daimler gaat het om niveau 4 zelfrijdende voertuigen, op een schaal waar niveau 5 voor volledig zelfrijdend staat. De auto’s die straks de weg op gaan, zijn eerst uitgebreid getest in een afgesloten omgeving.

Met die testen heeft het bedrijf al veel kennis opgedaan, maar het is nu tijd om te bekijken hoe de voertuigen het gaan doen tussen al het andere stadsverkeer. Dat moet ook weer informatie opleveren waarmee Daimler zijn zelfrijdende technologie naar weer een hoger plan kan tillen. Vanuit datzelfde onderliggende idee heeft de Duitse autofabrikant ook al vergunningen om te testen in eigen land en in de Verenigde Staten.

Om de vergunningen te verkrijgen waarmee de testen in de praktijk kunnen worden voortgezet, zijn de voertuigen eerst uitvoerig gecontroleerd. De systemen van Daimler zijn voorzien van aanvullende technologieën van Baidu Apollo. Ook de bestuurders die nog steeds aan boord moeten zijn, hebben een stevige training ontvangen teneinde alles straks zo goed mogelijk te laten verlopen.

Verkeersveiligheid

Voor Daimler is veiligheid een belangrijk motief om te werken aan de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen. Veel modellen van Mercedes-Benz hebben nu al rijasisstentiesystemen aan boord die de veiligheid van het verkeer ten goede moeten komen. Dat heeft geresulteerd in auto’s met deels zelfrijdende systemen, waarmee weer een belangrijke stap is gezet op weg naar volledig autonome mobiliteit. Op het snijvlak van zelfrijdende systemen en verkeersveiligheid werkt de Duitse autofabrikant ook nadrukkelijk samen met Chinese partners, waaronder Baidu.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.