Foto: Port of Antwerp

Test uitgevoerd met onbemand varen in haven van Antwerpen

Foto: Port of Antwerp

Het Havenbedrijf van Antwerpen heeft voor de eerste keer een proef uitgevoerd met onbemand varen. Dinsdag werd een vaartuig, dat uitgerust was met speciale apparatuur, gedemonstreerd en getest. Onbemand varen biedt volgens de initiatiefnemers grote kansen voor de binnenvaart.

“Als haven van Antwerpen en wereldspeler is het voor ons essentieel om een leidende rol te spelen op het gebied van digitale innovatie. Dankzij IoT en verwante toegepaste technologie gaan we de haven, haar bedrijven en haar werknemers naar de economie van morgen leiden”, aldus Erwin Verstraelen van het Havenbedrijf. Initiatieven zoals het dataplatform NxtPort, blockchaintoepassingen en de eerste test met onbemand varen zijn daarin de eerste stappen.

In het kader van de digitale transformatie, biedt het Havenbedrijf Antwerpen kansen aan verschillende IoT-bedrijven, die vooruitlopen op het ontwikkelen van toekomstige technologieën, vertelt Verstraelen. Een daarvan is Seafar, een bedrijf dat technologie ontwikkelt voor het op afstand bedienen van automatische binnenvaartschepen. Om deze in de praktijk te kunnen testen, werd door het Havenbedrijf Antwerpen een vaartuig ter beschikking gesteld als testplatform voor deze technologie.

Natuurlijke snelweg

De test is volgens Verstraelen een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van onbemand varen en de uitbouw van de haven van Antwerpen als innovatieplatform. “Dit bevestigt ook het belang van onze rol als community builder, om nauwer samen te werken met andere partijen en samen tot concrete oplossingen te komen om op koers te blijven voor de ontwikkeling van de haven van de toekomst.”

Rivieren en kanalen bieden een natuurlijke snelweg voor transport. Om het volledige potentieel van het waterwegennet te benutten en binnenvaart nog aantrekkelijker en concurrerender te maken, moet innovatie worden versneld, vinden ze bij het Havenbedrijf.

Lees ook: Meer ruimte voor testen autonoom varen in Nederland

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste redacteur voor Tankpro, het vakblad voor de tankstationbranche. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor Zelfrijdend Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.