Autonoom voertuig Rouen Frankrijk Transdev Renault

Autonome voertuigen op openbare weg in Rouen

Bron: Transdev

Het openbaar vervoerbedrijf Transdev laat vanaf 26 juni autonome voertuigen op de openbare weg rijden. Dit gebeurt in het kader van het Rouen Normandy Autonomous Lab project. Het gaat om vier elektrische Renaults Zoe en een i-Cristal shuttle. De voertuigen kunnen worden opgeroepen door reizigers via een smartphone-app.

De auto’s gaan op de openbare weg rijden in Rouen in Normandië. In de voertuigen passen maximaal vier personen en een verplichte steward. Ze rijden op niveau 4, wat betekent dat het voertuig in staat is om zichzelf vrijwel volledig te besturen. Zodra de automatische piloot is ingeschakeld, hoeft de bestuurder niet meer op te letten. De bestuurder moet het zelf overnemen bij bijzondere omstandigheden, zoals heel slecht weer. In eerste instantie wordt het project opgestart met de vier Renaults. Later in het jaar volgt ook de autonome shuttle i-Cristal.

Drie routes

De shuttle die later aan de vloot wordt toegevoegd, betreft de nieuwe i-Crystal. Dit voertuig is het resultaat van een samenwerking tussen Transdev en het Franse transportbedrijf Lohr. Het gaat hierbij om de autonome versie van de elektrische Cristal. Het voertuig wordt eerst getest in Paris-Saclay, voordat het ingezet zal worden in Rouen. Naar verwachting is het voertuig, dat zestien personen kan vervoeren, beschikbaar voor vervoerders in september 2018.

Autonome shuttle van Lohr en Transdev i-cristalDe nieuwe autonome i-Cristal shuttle.

Op termijn zullen er drie routes worden aangeboden met een totale lengte van 10 kilometer, met zeventien opstappunten. Naar verwachting worden de voertuigen later in 2018 ook opengesteld voor het publiek.

Lees ook:

Video: zelfrijdend systeem Renault ontwijkt obstakels

Onderwerpen: , ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is vaste redacteur van SpoorPro.nl en RailTech.com. Ze schrijft ook regelmatig voor ZelfrijdendVervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.