Renault Zoë

Video: zelfrijdend systeem Renault ontwijkt obstakels

De Franse autofabrikant Renault heeft een systeem ontwikkeld waarmee de zelfrijdende Zoe obstakels kan ontwijken. Het autonome voertuig ontweek in de testritten obstakels met een snelheid van 43 kilometer per uur. Renault zet met de technologische ontwikkeling een grote stap in de richting van autonoom rijden.

De Renault Zoe ontweek tijdens de proef met succes pylonnen en bewegende obstakels. De testritten vonden plaats op een afgesloten terrein. Volgens Renault functioneert het systeem ook in heftige weersomstandigheden zoals regen en vorst.

‘Technologie daagt bestuurder uit’

De technologie is gebaseerd op echte bestuurders. Mensen zijn volgens Shad Laws, projectleider bij Renault Open Innovation Lab, hele goede bestuurders. De projectleider laat in Techcrunch weten: “In veel ontwikkelde landen rijden bestuurders 100 miljoen kilometers, zonder dat er verkeersgewonden vallen. Hierdoor is de mens nog heel moeilijk te verslaan.” Laws geeft aan dat Renault de uitdaging met de bestuurder aangaat. Autonoom rijden is volgens de fabrikant de laatste stap naar een nog grotere verkeersveiligheid.

Renault werkt momenteel aan verschillende modellen die autonome functies bevatten. De fabrikant hoopt in 2022  15 modellen op de markt te hebben met verschillende niveaus van autonoom rijden. Sommige modellen moeten het nieuwe uitwijksystemen bevatten.

Lees ook: Nieuwe rijopleiding in Utrecht: ‘Ik les 100 procent zelfrijdend’

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.