Roborace

Video: coureur vooralsnog sneller dan zelfrijdende raceauto

Bron: Roborace op YouTube

Kan een mens een raceauto sneller besturen dan die raceauto zichzelf besturen kan? Voorlopig nog niet, zo bleek afgelopen weekend. De zelfrijdende DevBot moest in rondetijd nog flink wat toegeven op een menselijke coureur.

Het experiment was onderdeel van het raceweekend van de Formule E in Rome. Parellel aan dit kampioenschap voor elektrische formuleracewagens wordt ook door een zelfrijdende wagen gereden onder de vlag van Roborace. In de praktijk leert de DevBot steeds beter racen, waarbij de ontwikkelaars voorspellen dat ze eind 2018 al de prestaties van soortgelijke elektrische racevoertuigen mét bestuurder kunnen evenaren.

Hoe goed?

Het is daarbij ook de bedoeling om de technologie die wordt ontwikkeld toe te passen om de prestaties van zelfrijdende auto’s op de openbare weg te verbeteren. Intussen drong zich wel de vraag op: hoe goed is de DevBot nu al? In elk geval nog niet zo goed als RyanTuerck, wiens menselijke eigenschappen voorlopig nog tot betere prestaties leiden dan de LIDAR en camera’s van de DevBot.

Tuerck, die zich in het dagelijks leven met driftracen bezighoudt, zette zelf na wat oefenen een zo snel mogelijke ronde neer. Vervolgens reed DevBot hetzelfde rondje in een tijd die 26 seconden langzamer was. Bekijk hier het videoverslag van de Human versus Machine-race.

Lees ook: Roborace: strijd tussen twee zelfrijdende auto’s

Bekijk hier de video van de race:

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.