Roborace, Argentinie

Roborace: strijd tussen twee zelfrijdende auto’s

In Argentinië werd zaterdag voor het eerst een Roborace gehouden: een race tussen twee zelfrijdende auto’s. Tijdens de wedstrijd werd een topsnelheid gehaald van 186 kilometer per uur. Roborace is een concept waarbij wagens zonder bestuurders het tegen elkaar opnemen. De teams krijgen dezelfde hardware geleverd, maar moeten met hun eigen software ervoor zorgen dat hun wagen als eerste de finish bereikt.

De eerste test werd zaterdag gehouden in Buenos Aires. Tijdens deze Formula E Grand Prix, namen twee elektrische wagens het tegen elkaar op, namelijk Devbot 1 en Devbot 2. Door het gebruik van diverse sensoren en systemen konden ze zowel met de omgeving als met elkaar communiceren, waardoor ze niet met elkaar in aanraking kwamen. Volgens de organisatie zocht Dovbot 2 de grenzen op waardoor deze wagen uiteindleijk eindigde in een crash.

Zelf beslissingen nemen

“Dit laat zien hoe de techniek vooruitgaat en hoe belangrijk het platform Roborace is voor verdere ontwikkeling. Het is spannend om te zien hoe deze twee voertuigen functioneren zonder menselijk ingrijpen en hun eigen beslissingen nemen en acties ondernemen”, zegt Roborace-CEO Denis Sverdlov.

Ook Alex Tai, CEO van Virgin Racing Engineering is enthousiast. “Het is geweldig te zien hoe ver Roborace is gekomen nadat de Devbot zes maanden geleden voor het eerst werd gepresenteerd. Veel mensen werken aan technologie rondom autonome voertuigen, maar niemand heeft het voor elkaar gekregen om twee auto’s tegen elkaar te laten racen.”

Bekijk hier de beelden van de race.

Onderwerpen:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.