Didi Chuxing

Chinese autodeeldienst test zelfrijdende auto op openbare weg

De Chinese autodeeldienst Didi Chuxing heeft meerdere tests met zelfrijdende voertuigen succesvol afgerond. Dat vertelde Bob Zhang, hoofd bij Didi Chuxing, vorige week op de jaarlijkse bedrijfsvergadering. De Chinese taxidienst beschikt over twee zelfrijdende versies van de Qoros 5 die worden gebruikt voor de testritten. De voertuigen reden op een openbare weg in Shanghai. Wanneer de zelfrijdende auto’s ingezet worden voor commercieel gebruik is niet duidelijk.

Zhang toonde op de vergadering een film waarop het prototype in de stad van Shanghai rijdt. De Qoros 5 manoeuvreert zich volledig autonoom tussen voetgangers en ontwijkt obstakels. “Zelfrijdende auto’s gaan veel veranderen in de transportsector. Bepaalde schakels in deze sector zullen veel efficiënter werken in de toekomst”, aldus Zhang. Didi Chuxing, ook bekend als de Chinese concurrent van Uber, heeft momenteel de populairste app in China met betrekking tot taxidiensten.

Qoros

Didi werkt al maanden samen met autofabrikant Qoros. Op een testcircuit in Changshu werden de eerste testritten met de autonome voertuigen uitgevoerd. Daarna werd de stap gemaakt naar de openbare weg. Qoros levert de voertuigen en Didi zorgt voor de software en sensoren.

Didi kondigde vorige week ook aan dat het een deelplatform start met elektrische auto’s. Het werkt daarvoor samen met twaalf automakers, waaronder Ford en de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Didi wil in de toekomst laadpunten voor elektrische auto’s aanleggen.

Lees ook: Bedrijf achter Chinese Whatsapp werkt aan zelfrijdende auto

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.