Zelfrijdende auto’s Drive.ai rijden in anderhalf jaar 10.000 kilometer

Volvo XC90 Drive Me

De zelfrijdende auto’s van Drive.ai hebben in anderhalf jaar tijd ruim 10.000 kilometers afgelegd. Dat blijkt uit een rapport dat het bedrijf deze week publiceerde. Drive.ai ontwikkelt software voor zelfrijdende auto’s. In totaal moesten toezichthouders, die momenteel nog aanwezig zijn in de zelfrijdende auto’s, 151 keer ingrijpen. Dat is eenmaal per 100 kilometer. In 2016 was dat nog elke 16 kilometer.

Drive.ai kreeg in april van 2016 een vergunning van Californië om zelfrijdende auto’s op de openbare weg te testen. Anderhalf jaar later rijden er zeven zelfrijdende auto’s van het bedrijf rond in de Amerikaanse staat. De zelfrijdende auto’s werden de afgelopen tijd op verschillende verkeerssituaties beproefd, waaronder rijden op kruispunten met verkeerslichten, afslaan met een naastgelegen fietspad en het naderen van zebrapaden.

Drive.ai is in 2015 opgericht door onderzoekers die verbonden waren aan de Amerikaanse Stanford-universiteit. Het bedrijf richt zich op het ontwikkelen van software voor zelfrijdende voertuigen en werkt onder andere samen met autodeeldienst Lyft. Inmiddels werken er zo’n honderd mensen bij het bedrijf.

Eigen brein

Hoewel dit een goede opsteker is voor Drive.ai, blijft het nog een kleine speler. Ter vergelijking: De zelfrijdende auto’s van Waymo legden in 2016 bijna een miljoen kilometers af. Elke 8.000 kilometer moest een toezichthouder ingrijpen.

Drive.ai ontwikkelt naar eigen zeggen een brein voor de zelfrijdende auto. In december van vorig jaar hield Drive.ai de ‘Autonome Drive-a-thon’. Hierin reed de zelfrijdende auto van Drive.ai met succes vierentwintig uur achter elkaar aan een stuk door. Hoewel er vijfmaal 5 minuten lang werd getankt, en van toezichthouder is gewisseld, was het volgens Drive.ai een succesvol project.

Lees ook: Lyft gaat samenwerking aan met Drive.ai voor zelfrijdende taxi’s

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.