Hyperloop testfaciliteit, foto: Hardt Hyperloop

‘Neem hyperloop testtraject Flevoland op in rijksbegroting’

Foto: Hardt Hyperloop

In de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dient de financiering van een vijf kilometer lange hyperloop testfaciliteit in Flevoland te worden opgenomen. Daarvoor pleitten diverse organsaties maandag in een brief aan de Tweede Kamer en de minister van Infrastructuur en Waterstaat. De testfaciliteit zou volgens berekeningen van TNO ongeveer 120 miljoen euro kosten.

De brief is ondertekend door NS, ProRail, BAM, Movares, Fokker Technologies, Havenbedrijf Rotterdam, NLR, Provincie Flevoland, Royal IHC, Twynstra Gudde en UNStudio. De organisaties verwachten dat de testlocatie een impuls geeft aan de Nederlandse positie als technologisch hotspot en het Nederlands bedrijfsleven.

Regeerakkoord

In het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de Toekomst’ is veel aandacht voor onder andere CO2-reductie, innovatieve mobiliteitsoplossingen en test- en onderzoeksfaciliteiten. De organisaties wijzen erop dat het vorige maand gepresenteerde TNO-rapport ‘Hyperloop in the Netherlands’ een positief beeld geeft over de maatschappelijke en economische waarde van een hyperloop testfaciliteit in bijvoorbeeld Flevoland.

De voorgestelde testfaciliteit zou de eerste zijn waar alle onderdelen van een hyperloop-traject kunnen worden getest voordat wordt begonnen aan de aanleg van een commercieel traject. De organisaties verwachten dat de  testfaciliteit bedrijven uit de hele wereld naar Nederland zal trekken. “Nederland kan zo de ‘kennishotspot’ worden voor deze nieuwe technologie, met alle daaruit voortvloeiende economische spin-of”, menen zij.

Ontwikkelingen hyperloop

In een hyperloop kunnen personen en goederen met een snelheid van meer dan duizend kilometer per uur door buizen met zeer weinig luchtweerstand reizen. De benodigde infrastructuur voor de hyperloop levert geen geluids- of milieubelasting op.

De ontwikkelingen rond de hyperloop gaan snel. Op dit moment zijn meerdere landen in Europa bezig met de aanleg van testfaciliteiten. In Nederland is de startup Hardt Hyperloop opgericht uit het Delftse studententeam dat in januari 2017 de hyperloopcompetitie van Elon Musk won. Hardt wordt gesteund door partijen als BAM, NS, TU Delft en UNIIQ.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.