Eerste test België test voor het eerst zelfrijdende shuttle. Bron: Youtube/Vias Institute

België test voor het eerst zelfrijdende shuttle

Bron: Youtube/Vias Institute

In België is maandag voor het eerst een zelfrijdende shuttle getest. Het is waarschijnlijk de eerste test met een zelfrijdende auto in het land. De test gebeurde onder leiding van verkeerskenniscentrum Vias institute en onder toeziend oog van de Waalse mobiliteitsminister François Bellot.

Op een afgeschermde terrein bij het Formule 1-parcours Francorchamps in Spa vond de test plaats. Nog tot eind deze maand gaat Vias institute door met testen, daarna maken de onderzoekers de balans op. Ze kijken onder andere hoe de shuttle mensen oppikt en afzet en hoe hij reageert op obstakels op de weg en op passerende fietsers en voetgangers.

Vergevorderde ideeën

Het is voor het eerst dat er in België getest wordt met een zelfrijdende shuttle. Volgens een woordvoerder van het Vias institute is het waarschijnlijk überhaupt de eerste test met een zelfrijdende auto in het land. Plannen om zelfrijdende shuttles te testen of in te zetten, zijn er al wel langer. Zo bestuderen het Belgische ov-bedrijf De Lijn, Genk en Mechelen momenteel of er autonome shuttles tussen de twee steden kunnen rijden. Ook zijn er vergevorderde ideeën om autonome shuttles op Brussels Airport te laten rondrijden.

Vanaf volgend jaar moeten tests met zelfrijdende auto’s ook op de openbare weg gehouden kunnen worden, vindt de Belgische overheid. Om dat mogelijk te maken, past ze het verkeersreglement de komende maanden aan.

EasyMile

De shuttle die bij Francorchaps rijdt, is gemaakt door de Franse fabrikant EasyMile. Er passen ongeveer tien personen in en hij kan rond de 20 kilometer per uur rijden. EasyMile leverde al shuttles op meer dan vijftig locaties in veertien landen in Azië, Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten. Zo ook in het Groningse Eemshaven. Daar startte afgelopen mei een proef. In de aankondiging daarvan stond dat onderzoekers onder verschillende weersomstandigheden met de shuttle zouden rijden. En dat ze hem wilden aansluiten op het 5G-netwerk.

Begin dit jaar werd bekend dat het Franse spoorbedrijf Alstom 14 miljoen euro investeert in EasyMile.

Een filmpje van de eerste test in België is hieronder te zien.

Onderwerpen: ,

Auteur: JanPieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur van Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor Zelfrijdendvervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.