Video: zelfrijdende busjes in zakendistrict Parijs

Een zelfrijdende shuttle in Parijs. Foto: NAVYA

In het Parijse kantorenpark La Défence rijden sinds kort drie zelfrijdende shuttlebusjes. De voertuigen, genaamd Navya Arma, rijden drie verschillende routes, op de drukste uren met een 10-minuten-dienstregeling. Het gaat om een proef van zes maanden.

De proef is in een initiatief van het Parijse ov-bedrijf samen met Keolis en Navya, een Frans bedrijf dat is gespecialiseerd in zelfrijdende voertuigen. De Navya Arma werd in 2015 gepresenteerd. Sinds juli dit jaar rijden ze door het zakendistrict in Parijs.

Voetgangers

Dagelijks bezoeken zo’n 500.000 mensen La Défence. In een busje passen maximaal vijftien personen. De topsnelheid ligt op 45 kilometer per uur, maar in de praktijk zal de snelheid rond de 24 kilometer per uur liggen omdat de shuttles ook door gebieden met veel voetgangers rijden. De voertuigen zijn in de testfase gratis toegankelijk.

De eerste drie maanden rijdt er nog iemand mee om in de gaten te houden of het helemaal goed gaat. Maar daarna is de bedoeling dat de busjes echt zonder hulp van een toezichthouder gaan rijden.

Lees ook: 2getthere gaat zelfrijdende voertuigen aan pretparken leveren

Onderwerpen:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.