Zelfvarende boot

Testfaciliteit voor autonome technologie aan Zuid-Engelse kust

Bron: BAE Systems

Het kustgebied bij Portsmouth, Southampton en het Isle of Wight wordt een testgebied voor zelfvarende boten en andere autonome systemen. Diverse bedrijven werken hiervoor samen met de universiteit van Southampton. Dankzij een beurs van het Solent Local Enterprise Partnership van zo’n half miljoen Britse pond is er in totaal 1,5 miljoen pond beschikbaar voor dit project.

De betrokken partijen zijn BAE Systems, ASV Global, Blue Bear Systems Research, Marine Electronic Systems, Seebyte en de genoemde universiteit. Zij gaan ervoor zorgen dat nog dit jaar een nieuwe dienst beschikbaar komt waarmee andere partijen systemen en concepten voor autonome vaartuigen kunnen testen. Maar ook zelfvliegende voertuigen en sensoren voor autonoom vervoer kunnen er tegen het licht worden gehouden. En dat kan straks allemaal in een veilige, gecontroleerde en toch realistische omgeving.

Royal Navy

De dienst zal gebruikmaken van een veilig maritiem communicatienetwerk en een mobiel commando- en controlecentrum. Met de referenties voor deze technologie zit het wel goed, want BAE levert deze ook aan de Royal Navy van het Verenigd Koninkrijk. Bij de twee dagen durende presentatie van de nieuwe testfaciliteit waren bezoekers aanwezig namens verschillende partijen, waaronder leveranciers van autonome systemen, lokale bedrijven, wetenschappers en de Britse strijdmacht.

Integreren in bestaande systemen

Namens BAE Systems legt Frank Cotton de noodzaak van de testfaciliteit uit. “Autonome en onbemande systemen worden algemeen beschouwd als essentiële technologie voor de toekomst, maar er moet nog veel werk worden gedaan om het ware potentieel te ontsluiten en te leren hoe deze technologie het beste in bestaande systemen kan worden geïntegreerd.” Omdat steeds meer partijen hier belangstelling voor hebben, komt de nieuwe testlocatie volgens Cotton als geroepen.

Lees ook: Nederlandse maritieme sector gaat samenwerken in autonoom varen

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.