Verkeer, snelweg

Antwerpse Ring wordt proeftuin voor zelfrijdende auto

Antwerpen wordt één van de vijf Europese proeftuinen voor zelfrijdende voertuigen. In 2019 openen op de Ring zogeheten ‘autonome snelwegen’. De wegen worden dit jaar en volgend jaar klaargemaakt, zodat er vanaf 2019 tot juni 2020 autonoom gereden kan worden.

Het gaat om het traject tussen Borgerhout en Deurne en een stuk van de E313 in Ranst, meldt Gazet van Antwerpen. Op verschillende plekken langs de weg worden sensoren aangebracht die de autonome voertuigen van informatie voorzien. De sensoren sturen het verkeer: de zelfrijdende auto’s kunnen trager rijden wanneer nodig, zodat minder files en een betere doorstroming ontstaan. Uiteindelijk moet dit leiden tot een hogere verkeersveiligheid.

Nieuwe technieken

“Er zijn verschillende manieren om verkeersproblemen aan te pakken. Rijstroken bijbouwen is er daar een van. Of kiezen voor nieuwe technieken”, zegt Philippe Muyters, Vlaamse minister voor Innovatie tegen Gazet van Antwerpen. “En dat is wat wij nu doen. Autonome snelwegen zullen in de toekomst een gewone zaak worden. Door dit project krijgen we nu de gelegenheid om voorop te lopen.”

Overigens betekent dit niet dat vanaf 2019 auto’s zonder bestuurder rond zullen rijden in Vlaanderen. “In theorie kan het”, aldus Muyters. “Maar in iedere wagen zal een chauffeur zitten.”

Lees ook: Minister bij opening testlab Delft: Opvolger hopelijk net zo enthousiast over autonoom vervoer

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.