Baidu_Campus

China stelt tijdelijk verbod in voor testen van zelfrijdende auto

Foto: wikipedia. commons.wikimedia.org

In China mogen autofabrikanten tijdelijk geen testen uitvoeren met zelfrijdende voertuigen op de snelweg. De overheid in het Aziatische land werkt momenteel aan nieuwe wetgeving voor autonome mobiliteit. Maar tot deze wordt ingevoerd, geldt een verbod voor pilots op rijkswegen. Op welke termijn de wetgeving klaar is en van kracht wordt, is niet meegedeeld.

In China zijn diverse bedrijven bezig met het ontwikkelen van zelfrijdende technologie. Zo deed Changan Automobiles dit voorjaar nog een test van twaalfhonderd mijl met een zelfrijdend voertuig. Ook Baidu, bekend van de zoekmachine, is bezig met autonome voertuigen, evenals automaker Geely. Deze laatste twee drongen er dit voorjaar bij de Chinese overheid op aan vaart te maken met regelgeving.

Definitief

Daar wordt dus aan gewerkt. Het ministerie van Industrie en Informatie Technologie heeft samen met de politie een voorlopig pakket aan regels opgesteld. Dat schrijft persbureau Bloomberg. Wanneer de regels definitief worden, heeft het ministerie niet bekendgemaakt.

Het niet meer mogen testen op snelwegen kan een fikse belemmering zijn voor autobouwers en technologiebedrijven. Testen zijn een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van autonome voertuigen. Zij zullen dus op dit vlak geduld moeten hebben of andere plekken moeten zoeken waar dit soort tests wel mogelijk zijn.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.