VRI

Siemens en Sweco testen slimme verkeersregelinstallaties

Siemens en Sweco gaan in Helmond binnenkort een zogeheten Cloud-VRI testen. Deze verkeersregelinstallatie moet het verkeer eenvoudiger, goedkoper en nauwkeurig regelen. Het systeem gaat het verkeer realtime regelen vanaf een centrale computer. Voorheen stond deze besturingskast langs de weg. De bedrijven spelen met de ‘proactieve’ verkeersregelaar in op een toekomst waar zelfrijdende auto’s steeds belangrijker is.

De Cloud-VRI stuurt informatie over de verwachte tijd tot het verkeerslicht op groen, rood of geel springt naar de weggebruiker die het kruispunt nadert. Het besturingssysteem geeft ook een adviessnelheid. Dit is essentiële informatie voor auto’s met zelfrijdende functies. Bovendien kan de VRI prioriteit verlenen aan bepaalde verkeersdeelnemers.

Certificering

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft intelligente verkeersregelinstallaties die verkeersstromen op kruispunten regelen gecertificeerd. De pilot wordt nu realiteit, tot genoegen van Eddy Verhoeven, product owner bij Siemens Mobility. “De regelprogramma’s in de huidige automaten zijn vaak 15 tot 20 jaar oud, waardoor men eigenlijk een verkeersbeeld van 15 jaar geleden aan het regelen is. Met de cloud-VRI wordt het eenvoudiger dan ooit om het verkeersbeeld te regelen op basis van de actuele verkeersstromen.”

Er zitten volgens Jeroen Brouwer, project manager SmartTraffic bij Sweco, meerdere voordelen aan het besturingssysteem. ‘Met deze nieuwe technologie kunnen we de verkeersveiligheid en -doorstroming verbeteren en het brandstofverbruik reduceren’.

De eerste installaties worden in het eerste kwartaal van 2018 op kruispunten in Helmond geplaatst. Siemens levert de besturingstechnologie en Sweco de ITS applicatie. Als het concept succesvol blijkt, gaat de gemeente Helmond het grootschalig uitrollen.

Lees ook:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.