Volvo Drive Me - Familie Simonovski

Honderd gezinnen testen zelfrijdende Volvo’s

Volvo Drive Me - Familie Simonovski

Volvo gaat de komende jaren honderd Zweedse gezinnen betrekken bij de ontwikkeling van autonoom rijdende auto’s. Ze testen de auto’s in de praktijk op de openbare weg in Gotenburg en doen verslag van hun ervaringen. De eerste twee gezinnen hebben een Volvo XC90 in gebruik. Begin volgend jaar krijgen nog drie gezinnen een Volvo om de autonome systemen te testen. 

In de komende vier jaar worden tot honderd gezinnen betrokken bij het Drive Me-project: een grote praktijkproef op de openbare weg. De gezinnen laten Volvo-ingenieurs meekijken naar de manier waarop ze de auto gebruiken. Volvo wil tegen 2021 een volledig autonome auto op de markt brengen. De informatie van het Drive Me-project is volgens de autofabrikant cruciaal bij de ontwikkeling van de technologie.

Rijhulpsystemen

De Volvo’s XC90 van de eerste twee gezinnen, de families Hain en Simonovski, zijn voorzien van Volvo’s nieuwste rijhulpsystemen en een serie camera’s en sensoren die het gedrag van de bestuurder monitoren en de systemen in de auto voorzien van informatie over de omgeving.

Bij de eerste fase van deze test houdt de bestuurder het stuur in handen. Hij is te allen tijde verantwoordelijk voor de bediening van de auto. In de loop van de testperiode gaan de deelnemers aan het Drive Me-project geleidelijk over op meer geavanceerde systemen, die de bestuurder ondersteunen.

Training

Om aan het project mee te kunnen doen, krijgen de bestuurders een speciale training. Er vinden praktijktests van de steeds geavanceerdere Volvo’s plaats onder toezicht van een veiligheidsexpert en onder gecontroleerde omstandigheden. “Volvo introduceert geen enkele nieuwe technologie als er ook maar de geringste twijfel is over de veiligheid”, laat Volvo weten.

Lees ook: 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.