Kantoor Tesla

‘Elektrische vrachtauto Tesla wordt zelfrijdend’

Tesla werkt aan een elektrische vrachtauto die autonoom en in platoons kan rijden. Dat meldt Reuters donderdag nadat het persbureau e-mails heeft ingezien tussen Tesla en de staat Nevada.

Ook zouden ambtenaren van de Amerikaanse staat Californië hebben vergaderd met Tesla over autonome vrachtauto’s. Tesla’s CEO Elon Musk maakte eerder dit jaar al bekend in september de elektrische vrachtauto te presenteren, maar sprak toen nog niet over de zelfrijdende functie.

Platooning

Er wordt al veel geëxperimenteerd met de zelfrijdende functie op vrachtauto’s. Zo rijdt Uber al een tijdje rond met zelfrijdende Volvo-trucks. Het Duitse vervoersbedrijf DB Schenker kondigde aan volgend jaar vrachtladingen te willen vervoeren met zelfrijdende vrachtauto’s.

In Nederland zijn er al diverse testen geweest met truck platooning, waarbij trucks via wifi en het mobiele netwerk met elkaar verbonden zijn. De voorste truck bepaalt de snelheid en de route, de volgende trucks volgen op korte afstand. Hierdoor komt er ruimte vrij op de weg. Bovendien remmen alle trucks tegelijk, waardoor schokbewegingen worden voorkomen. Deze techniek moet zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer en voor brandstofbesparing.

Lees ook: 

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.