Waymo, minivan

Waymo werkt ook aan zelfrijdende trucks

Waymo minivan

Waymo wil in de toekomst ook zelfrijdende vrachtauto’s ontwikkelen. Het zusterbedrijf van Google werkt al geruime tijd aan autonome personenauto’s, maar wil daar nu ook trucks aan toevoegen. Hiermee hoopt Waymo duizenden ongelukken per jaar te voorkomen waar trucks bij zijn betrokken.

Momenteel test het technologiebedrijf één vrachtauto. Daarmee wil het data verzamelen. Dit testvoertuig is overigens nog niet zelfrijdend. Het verzamelen van data staat nu nog centraal. Dat meldt een woordvoerder van Waymo aan de Amerikaanse website BuzzFeed.

Platooning

Het dochterbedrijf van Alphabet is niet het enige dat werkt aan autonome vrachtvoertuigen. Veel traditionele autoproducenten zijn ook bezig met zelfrijdende technologie. Vaak wordt hierbij gekeken naar het zogeheten truck platooning.

Daarbij rijden enkele voertuigen achter elkaar aan, waarbij alleen de eerste een menselijke bestuurder heeft. De overige trucks volgen uit zichzelf de voorganger. In elke vrachtauto zit wel een chauffeur, maar deze grijpt alleen als het noodzakelijk is. Zo willen vervoerders besparen op hun personeelskosten.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.