Elon Musk. foto: Flickr/JD Lasica

Elon Musk stapt op als bestuursvoorzitter van Tesla

Elon Musk moet binnen 45 dagen opstappen als bestuursvoorzitter van Tesla. Dat is een van de voorwaarden van zijn schikking met de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Hij mag de functie vervolgens drie jaar lang niet bekleden. Ook moeten de topman en Tesla ieder een boete van 20 miljoen dollar (ruim 17 miljoen euro) betalen. Dat meldt de SEC. De schikking is een gevolg van een tweet van Musk, waarin hij zei dat hij het bedrijf van de beurs wilde halen.

Tesla moet van de SEC twee nieuwe onafhankelijke directeuren in het bestuur benoemen. Ook moet het bedrijf een team samenstellen die meer controle uitoefent op de uitlatingen via sociale media van de topman van Tesla. De boete van veertig miljoen wordt gebruikt om de gedupeerde investeerders te compenseren. Musk blijft wel directeur bij Tesla.

Fraude

De SEC had Tesla en Musk aangeklaagd wegens fraude, nadat Musk op 7 augustus via Twitter liet weten dat hij het bedrijf bij een prijs van 420 dollar per aandeel van de beurs wilde halen en dat hij de financiering daarvoor al rond had. In werkelijkheid wist Musk dat dit nog onzeker was. Details van de deal waren nog niet besproken met potentiële financierders en daarom was de inhoud van de tweet ongegrond. De misleidende tweet zorgde ervoor dat de aandelen van Tesla meer waard werden, zegt de SEC, en dat leidde tot verstoring van de markt.

Ook waren er volgens de SEC geen procedures of controles bij Tesla om te controleren of de informatie door Musk werd verspreid via zijn Twitter-account, gemeld moesten worden bij de SEC-deponeringen van Tesla. Er waren geen processen om de tweets van Musk accuraat of volledig te maken.

Wangedrag

Het doel van de maatregelen is om het ‘wangedrag in kwestie’ aan te pakken en het toezicht op Tesla te versterken om beleggers te beschermen. Ook is het bedoeld om verdere verstoring van de markt en schade aan de aandeelhouders van Tesla te voorkomen. De schikking moet nog worden goedgekeurd door een Amerikaanse rechter.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is vaste redacteur van SpoorPro.nl en RailTech.com. Ze schrijft ook regelmatig voor ZelfrijdendVervoer.nl.

1 reactie op “Elon Musk stapt op als bestuursvoorzitter van Tesla”

Marvin Mahal|04.10.18|09:09

Wanneer moet Trump een boete betalen over zijn Tweets?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.