General Motors, GM, SoftBank

SoftBank steekt miljarden in GM Cruise

Bron: GM newsroom

De Japanse investeringsmaatschappij SoftBank steekt een kleine 2 miljard euro in GM Cruise, het onderdeel van General Motors dat zich met de ontwikkeling van zelfrijdende technologie bezighoudt. Iets minder dan de helft van dat geld wordt nu geïnvesteerd; de rest volgt als de autonome voertuigen van GM in 2019 op de markt worden gebracht.

General Motors heeft grote ambities om zelfrijdende auto’s te ontwikkelen en vermarkten. De externe investering door SoftBank moet daar een flinke steun bij in de rug zijn. Bovendien steekt de producent van onder meer Buick, Chevrolet en Cadillac zelf ook nog een kleine 1 miljard euro in GM Cruise.

Met de samenwerking hebben twee grote partijen elkaar gevonden. GM is één van de grootste autoproducenten ter wereld en staat in de Forbes 2000 met grootste bedrijven ter wereld op plaata 40. Softbank staat zelfs nog twee plaatsjes hoger op die lijst van concerns.

Software en hardware

Het SoftBank Vision Fund steekt eerst zo’n 770 miljoen euro in GM Cruise. Op enig moment moet dat leiden tot zelfrijdende voertuigen die kunnen worden verkocht, waarna de tweede tranche van zo’n 1,15 miljard euro in GM Cruise zal worden gestoken. Als dat eenmaal is gebeurd, heeft de investeerder een belang van 19,6 procent in GM Cruise. Door de investering denken de partijen dat de autonome technologie in 2019 op de markt kan worden gebracht.

Michael Ronen van SoftBank sprak bij de bekendmaking van de kapitaalinjectie positief of GM Cruise, dat in zijn ogen veel vooruitgang heeft geboekt “in het realiseren van de droom van volledig geautomatiseerd rijden om zo ongelukken, uitstoot en congestie terug te dringen.” Ronen is vooral te spreken over de aanpak van GM cruise om zowel software als hardware te ontwikkelen, wat in de ogen van SoftBank een flink concurrentievoordeel oplevert.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.