De Cruise AV van General Motors

Video: General Motors presenteert zelfrijdende auto zonder stuur

Een testontwerp van General Motors

Autofabrikant General Motors brengt in 2019 een zelfrijdende auto op de markt zonder stuur of pedalen. Dat maakte het bedrijf onlangs bekend op de techbeurs Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Hiermee lijkt de autobouwer zijn concurrenten sneller af te zijn, aangezien de meeste fabrikanten in 2021 een volledig zelfrijdende auto op de markt willen brengen.

“De auto doet niet aan drinken en rijden, of appen en rijden. Hij raakt niet van slag, hij wordt nooit moe, is nooit afgeleid.”, aldus General Motors. De auto, genaamd Cruise AV, is uitvoerig getest in Phoenix en San Francisco, volgens General Motors een van de meest complexe omgevingen ter wereld met onvoorspelbare verkeersomstandigheden. “Dit stelt ons in staat om veilig de volgende stap te zetten: het weglaten van het stuur, pedalen en andere handmatige bedieningselementen.”

Kennis uitwisselen

De Cruise AV beschikt over 5 Lidars, 16 camera’s en 21 radars. Lidar en cameragegevens worden gecombineerd om objecten te classificeren en te volgen, zoals voetgangers, voertuigen, rijstrooklijnen, bouwzones en bewegwijzering. De voertuigen zullen alleen rijden op wegen die in HD-kaarten zijn verwerkt. 

Elk zelfrijdend voertuig levert een bijdrage aan de gedeelde kennisbasis van de hele vloot. Zo kan een voertuig leren van de ervaringen van andere auto’s uit de vloot. Als een auto bijvoorbeeld ziet dat een weg is afgesloten, zullen de anderen automatisch een alternatieve route kiezen.

Auto delen

General Motors is ervan overtuigd dat de zelfrijdende auto een grote sprong voorwaarts is op het gebied van veiligheid. “De eerste stap naar het bereiken van dat doel is het inzetten van deze voertuigen in een ride-share-service om het publiek bekend te maken met deze technologie. Zo kan elke consument de techniek zelf ervaren.”

Via een app op de smartphone kunnen klanten een auto bestellen. In het voertuig vinden ze een tablet die realtime informatie geeft over de rit. Ook worden de passagiers eraan herinnerd de deuren te sluiten en hun veiligheidsgordels om te doen. Bovendien kunnen ze met een druk op de knop communiceren met medewerker van dienst. Dit personeel kan ook zelf contact leggen met de klant indien nodig. Passagiers kunnen ook de auto laten stoppen in noodsituaties.

Lees ook: General Motors: eerste vloot zelfrijdende taxi’s komt medio 2019

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.