Wetsvoorstel: maak testen met zelfrijdende auto zonder chauffeur mogelijk
Autonome voertuigen testen op de openbare weg, zonder begeleidende bestuurder. Dat moet binnen niet al te lange tijd mogelijk zijn. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft een wetsvoorstel met die strekking naar de Tweede Kamer gestuurd.
Sinds 2015 is het in Nederland mogelijk om zelfrijdende auto’s te testen op de openbare weg, maar hier moet nu nog altijd een bestuurder in het voertuig aanwezig zijn. De nieuwe wet maakt ook het testen met een bestuurder op afstand mogelijk. Belangrijk is wel dat de organisatie achter de test een vergunning aanvraagt bij het ministerie.
Toekomst
De aanleiding voor het wetsvoorstel is tweeledig. Alle Europese landen hebben met elkaar afgesproken dat vanaf 2019 zelfrijdende auto’s de weg op kunnen. En met de wet wil de overheid goed voorbereid zijn op de toekomst, zowel wat wetgeving betreft als voor het introduceren en combineren van nieuwe vormen van vervoer in de samenleving.
Zelfrijdend vervoer biedt veel kansen, ziet het ministerie. Bijvoorbeeld op het gebied van verkeersveiligheid, maar ook op gebied van verkeersdoorstroming, logistiek en dataverzameling.
Volledige aandacht
Autonoom vervoer heeft de volledige aandacht van het nieuwe kabinet. In het onlangs gepresenteerde regeerakkoord lieten VVD, CDA, D66 en ChristenUnie weten bij ontwerp, aanleg en onderhoud van infrastructuur rekening te houden met dit soort voertuigen.
Ook kondigden de partijen aan dat informatie die overheidspartijen in het verkeer verzamelen zoveel mogelijk beschikbaar gesteld wordt via open data voor voertuigen, apps en reisplanners. Ze benadrukten wel dat er duidelijke spelregels komen om zo ieders privacy te kunnen waarborgen.
Lees ook: Amerikaanse snelweg krijgt mogelijk strook voor zelfrijdende auto