TomTom, Antoine Saucier

Topman TomTom: mensen moeten stap voor stap kennismaken met autonoom rijden

Vooral acceptatie is belangrijk als het gaat om autonoom vervoer, als er vandaag een volledig zelfrijdende auto op de markt zou komen, dan zou dat niet werken. Dat zegt Managing Director van TomTom, Antoine Saucier. In dit tweede deel van het interview kijkt hij met het oog op de toekomst een stuk verder dan alleen naar de eigen navigatiesystemen. We hebben het met hem over wat het autonoom vervoer eigenlijk precies gaat betekenen voor gebruikers en wat er voor veranderingen er nodig zijn. 

De topman van het bedrijf gelooft veel meer in een stap voor stap beweging richting level 5-autonoom vervoer. “Waarom zou je wachten tot alles up and running is voor level 5 als je de vruchten en voordelen kunt krijgen van 80 procent van dat niveau. Ik denk ook dat level 3 of 4 er al wel zijn met een jaar of drie”, legt hij uit. Ook licht hij toe waarom hij denkt dat het überhaupt niet zou werken, een volledig zelfrijdende auto in dit stadium.

Stap voor stap

Mensen zouden volgens hem behoorlijk terughoudend reageren als er op dit moment een volledig zelfrijdende auto op de markt verschijnt. “Het is nog niet bewezen. Voor adaptatie zouden er heel wat barrières zijn die overwonnen moeten worden.” Hij is veel meer voorstander van een wat rustigere aanpak. “Als ik morgen op vakantie zou gaan en 500 kilometer zou moeten rijden en ik zou twee uur autonoom kunnen rijden onder veilige omstandigheden, op de snelweg bijvoorbeeld, dan zou dat meer dan geweldig zijn”, licht hij toe. Hij zou het dan ook zeker niet erg vinden als zijn auto in dat geval zou aangeven dat hij na een bepaalde tijd het stuur zou moeten overnemen.

Volgens Saucier moet autonoom rijden eerst voor iedereen te begrijpen zijn. Hij denkt dat wanneer je mensen nu zou vragen of ze autonoom rijden zouden aanmoedigen dat de meeste ‘ja’ zouden zeggen. Wanneer het op de praktijk zou aankomen, zou het anders zijn. “Het is uiteindelijk allemaal afhankelijk van de eerste ervaringen. De eerste stap zou zijn om mensen te laten weten dat het er is, daarna moeten ze het zelf eerst ervaren. Als je een rit met je kinderen zou maken en je hebt een hele gave ervaring doordat je twee uur zelf niet hebt hoeven sturen dan is het tof. Dan vertel je dat door aan iemand.” Als de eerste ervaring niet positief is, dan vertel je volgens hem aan heel veel meer mensen hoe verschrikkelijk het was. Het is daarom volgens Saucier al heel belangrijk om de user interface zo simpel mogelijk te houden en daarin ook consequent te zijn.

Andere denkwijze

Het gemak van deels autonome voertuigen brengt flinke veranderingen met zich mee denkt de TomTom-topman. “De eindgebruiker wil niet meer hebben wat de navigatiesystemen van tegenwoordig doen, je vertellen wanneer je links of rechts moet is dan niet meer relevant. Je wil weten of het klopt wat de auto doet, of je de juiste richting opgaat.” Volgens hem komt er een nieuwe manier van denken. Het navigatiebedrijf werkt momenteel ook hard aan een interface die bij deels autonoom rijden gebruikt kan worden.

“Gebruikers willen waarschijnlijk bij volledige autonomie een deel van de weg blijven zien geen full-screen navigatie. Hoe dat wordt geregeld is afhankelijk van de designers. De één zal een rondje willen tonen met de navigatie, de ander een vierkantje.” Hij denkt dat het merk er dan ook zeker niet meer toe doet, als het maar werkt. Ontwikkelaars zijn nu bezig te onderzoeken wat de eindgebruiker van navigatie en autonoom verkeer verwacht. Als producent eigen ideeën zouden proberen die tegen de verwachting van de consument ingaan, dan werkt dat waarschijnlijk niet.”

Veiligheid

TomTom krijgt veel verzoeken om mee te denken over de toekomst. Er moeten echter van alles worden uitgezocht om alles 100 procent veilig te maken denkt Saucier. “Veel antwoorden op het stukje veiligheid ga je steeds meer zien in de demonstratie-auto’s. Deze gaan laten zien wat er in 3 tot 5 jaar vanaf nu beschikbaar gaat worden. Het hele autonoom rijden, het is echt aan het gebeuren nu.”

Er wordt gewerkt aan verschillende manieren van connectiviteit tussen elementen in de auto. “Wij weten waar de auto is en hoever deze is van het punt waar de bestuurder weer zelf moet gaan rijden. Er gaan verschillende connecties ontstaan tussen die informatie en de rest van de auto. We kijken hoe we dat allemaal kunnen koppelen, we hebben namelijk noodplannen nodig.” Hij doelt daarmee vooral op wat er gebeurt als een gebruiker niet reageert op het moment voordat de besturing manueel moet worden overgenomen. Want stel dat een gebruiker slaapt terwijl de auto een stuk autonoom rijdt. We komen momenteel al aan op het moment dat je de chauffeur moet wakker maken om zeker te zijn dat hij weer klaar is om te rijden. De map moet communiceren met de stoelen en de muziek, om iemand eventueel wakker te maken. “Er moet een backupplan zijn voor als we de gebruiker dan niet wakker krijgen. We willen bijvoorbeeld de auto dan laten kijken of het mogelijk is om aan de rechterkant van de weg te stoppen. De auto zou dan zelf moeten sturen en afremmen om vervolgens te kijken wat er met de gebruiker aan de hand is.”

Oude mensen

Een gedeelte van de uitdagingen waar de branche voor staat is het gebruik van autonoom vervoer door ouderen. Zeker zij die net met een smartphone kunnen omgaan of juist helemaal niet. “Ik heb vaak discussies in de navigatiewereld over deze opgave.” Volgens hem hebben de high-range merken al verschillende dingen geprobeerd, echter komen ze er steeds meer achter dat juist het gemak voor veel mensen het belangrijkst is. “Het liefst hebben we gewoon twee knoppen; Thuis en Werk. Voor meer geavanceerde mogelijkheden zouden mensen dan verder een menu in kunnen gaan.”

Eigenlijk zou Saucier zelf het liefst hebben dat zijn auto zou raden waar hij heen gaat. “Dat zou helemaal mooi zijn. Ik ga iedere ochtend rond dezelfde tijd naar mijn werk, dat zou mijn auto moeten leren. Er wordt nog te weinig aan meer praktische oplossingen gedacht. Ik heb daar onlangs nog een discussie over met een autoproducent”, zegt hij. Volgens hem laat ook dat al zien dat er steeds meer van navigatie wordt verwacht, het zou simpeler moeten. “Als jij iedere dag in je auto rijdt, waarom zou je het dan complex maken. We gebruiken andere apparaten die makkelijk zijn in gebruik. Voor oudere mensen is een iPhone best makkelijk te gebruiken. Grote toetsen, dat is gewoon makkelijk, dat mist navigatie een beetje.”

Samenwerking

Als map-maker heeft TomTom goede contacten met veel steden en de mensen die verantwoordelijk zijn voor infrastructuur. “Er zijn veel gedeelde belangen, we verzamelen enorme bergen met informatie over het verkeer, deze kunnen ook gebruikt worden voor veranderingen aan infrastructuur. We consulteren deze mensen dan ook regelmatig, ze komen met vragen over aanpassingen die ze willen maken, of wij dan kunnen bedenken wat dat voor gevolgen kan hebben”, zegt Saucier. De relaties die ze met steden en overheden hebben, zijn goed voor het bedrijf. Autonoom rijden is volgens hem een soort uitbreiding van de samenwerking in veel gevallen.

Door de contacten ziet TomTom dat ook steeds meer andere bedrijven openheid willen tonen en bereid zijn om samen te werken. “We worden steeds vaker uitgenodigd om testwegen van fabrikanten in kaart te breng. Ze hebben onze HD-maps nodig om bepaalde features te kunnen testen. We werken daarom dan ook steeds vaker met fabrikanten samen.” Deuren beginnen volgens hem steeds vaker te openen voor de autonome wereld.

Verantwoordelijkheid

Wat het navigatiebedrijf veel tijd kost is regelgeving. Per land verschilt de regel- en wetgeving met betrekking tot autonoom verkeer. “Het is niet per se van invloed op onze bedrijfsvoering, maar op die van de hele industrie, zij moeten antwoorden verzinnen op bepaalde vragen. Wat ook van invloed is op alle discussies is de opvatting dat de fabrikant verantwoordelijk blijft voor de wagen, bij ongelukken veroorzaakt door een zelfrijdende auto bijvoorbeeld.” Volgens hem heeft dat invloed op de bedrijfsvoering. Het veiligheidsaspect van autonoom vervoer krijgt flink veel aandacht van bedrijven, mede daardoor. De wagens worden dan ook vooral getest op plekken waarvan een fabrikant denkt dat het veilig genoeg is.

Nederland en Frankrijk zijn volgens de Managing Director populair bij het testen van zelfrijdend vervoer omdat deze plekken hebben aangewezen waar het testen op de openbare weg is toegestaan. De overheden geven licenties aan fabrikanten of toeleveranciers om daadwerkelijk real-life te testen. Het is volgens hem echter nog wel heel gecontroleerd wie toestemming heeft en waar getest mag worden. “Het is zeker een stap in de goede richting, het is goed dat het niet alleen meer op testwegen gebeurt, het gaat namelijk ook om de reactie op trucks en bussen en overig verkeer rondom autonoom vervoer.” Hij is onder de indruk van de Nederlandse gedachte rondom het onderwerp. “Schouders eronder en we gaan het doen, die stemming heerst. Afgelopen jaar waren we met TomTom bij een event waarbij 20 autonome voertuigen van het Maritiem Museum in Amsterdam naar museum Eye reden, volledig autonoom.”

Evolutie

Het is volgens Saucier de vraag hoe het zelfrijden evolueert van gecontroleerde wegen naar secundaire wegen en stedelijke gebieden. Dronken fietsers en sowieso fietsers zullen wel voor extra uitdagingen gaan zorgen, vooral in ons land. Het is volgens hem goed om problemen op de zelfde manier te blijven benaderen. “Als dit niet werkt, wat betekent dit dan.” Een mogelijke oplossing volgens hem is dat als de auto teveel impulsen krijgt, deze het stuur weer overdraagt aan de bestuurder. “De juiste vraag is, wat gebeurt er als het te complex wordt? Dat moet worden uitgezocht.”

Saucier neemt zijn Volvo als voorbeeld. “Mijn auto heeft active cruise control tot 50 kilometer per uur of tot ik te dicht op een andere auto rijd, dan geeft mijn auto aan dat ik het zelf moet doen.” Hij denkt dat in eerste instantie dat het geval gaat zijn, zeker in dichtbevolkte steden. “De auto moet zeggen; ‘sorry Antoine dit is te complex voor mij, nu moet jij het overnemen.’ Mensen zouden dat wel snappen.” Hij heeft zelf ook liever dat een auto zo zou reageren in dergelijke situaties dan dat deze blijft reageren alsof alles onder controle is en vervolgens vastloopt.

Twee benaderingen

TomTom blijft komende tijd naar twee benaderingen van autonoom vervoer volgen. “Aan de ene kant blijf je mensen hebben die zelf een auto bezitten. Een deel daarvan zal op den duur autonoom gaan rijden. Of je nu je stoel kan omdraaien en met mensen kan praten, of andere dingen kan doen.” De tweede benadering is volgens hem die van de robottaxi, auto’s als een soort van openbaar vervoer. Een auto die gebruikers op een bepaalde plek haalt en elders naar toe brengt, misschien met andere mensen in dezelfde auto. “Dan wordt het model veranderd van eigenaar naar gebruik. Misschien ben ik één van de dino’s die blijft zeggen: dit is mijn auto. Terwijl mijn kinderen telkens een robo-taxi bestellen en me daardoor uitlachen. ” Beide opties zijn volgens hem zeer reëel binnen twintig jaar.

Het gebruik van data is belangrijk, bij beide opties. Er komt hoe dan ook meer interactie tussen gebruiker en vervoersmiddel en dat moet gemanaged worden. “Als je nog een bestuurder hebt dan gaat allemaal om contact, we moeten de interactie zo goed mogelijk managen. Als je in een robottaxi zit dan is niemand echt bestuurder. Dan gaat het er vooral om dat de machine zo goed mogelijk werkt.” Die versie van vervoer gaat de omgeving continu opnieuw in kaart brengen waardoor een realtime map-management ontstaat dat doorgegeven moet worden aan andere bestuurders. “Er liggen dus een hoop uitdagingen in het vooruitzicht en het map-maken is zeker geen stervende business.”

Lees ook: Topman TomTom: Voor een volledig autonome auto moeten we oplossingen combineren

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber Thom Mandos duikt voor Zelfrijdend Vervoer in de wereld van het autonome vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.